Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Litvánia ad otthont a NATO Katonai Bizottság soron következő konferenciájának

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. szeptember 19. 21:43

Ma érkeznek Vilniusba a NATO-tagállamok vezérkarfőnökei, akiknek részvételével szeptember 19−21. között ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság.

A Katonai Bizottság vezérkarfőnöki szinten évente három alkalommal ülésezik; ezek közül egyszer az egyik tagország területén tartanak kihelyezett konferenciát, annak érdekében, hogy a résztvevők megvitassák a NATO katonai hatóságai előtt álló legfontosabb kérdéseket, kifejtsék véleményüket, és egyeztetéseket folytassanak a kiemelt jelentőségű stratégiai kérdésekről.

Legutóbb, 2013 szeptemberében Budapesten rendezték meg a NATO Katonai Bizottság konferenciáját − nagy sikerrel. A mostani ülésen fontos megvitatandó téma az ukrán−orosz válság, valamint az új típusú biztonsági kihívásokra gyorsan és határozottan reagálni képes új szövetségi struktúra és a szükséges katonai képességek kialakítása. További kiemelt napirendi pont lesz a szövetség 2014 utáni afganisztáni szerepvállalása, valamint a partnerországokkal való együttműködés és interoperabilitás erősítése.

A konferencián részt vesz Knud Bartels vezérezredes, a NATO Katonai Bizottság elnöke, Philip Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka. A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezeti, akit elkísér Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő-hivatala katonai képviselője és a hivatal több szakértője is.

1595979308