Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövésznap a tatai dandárnál

Szöveg: Földházi Enikő százados és Bodnár Alexandra | Fotó: Petrovics Renáta |  2020. június 29. 9:54

Fegyvernemi védőszentjükre emlékeztek a tatai lövészek június 25-én, a Klapka György Laktanyában.

1596081409

A hagyomány szerint Szent László napján ünneplik fegyvernemi napjukat a magyar lövész katonák, azonban idén ez a jelentős esemény az új koronavírus okozta korlátozások miatt a megszokottól szűkebb keretek közé szorult a tatai dandár katonái számára.

A rendezvény első felében ünnepi állománygyűlést tartottak, amelyen ismertették dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka közös köszöntő levelét. „Legnagyobb létszámú fegyvernemként talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a mai Magyar Honvédség gerincét a lövész katonák alkotják. A hazának és a Magyar Honvédségnek is szüksége van az ország fegyveres védelmét ellátó, szakmailag, lelkileg és fizikailag is felkészült lövész katonákra, akik akár a határszakaszok védelmének biztosítása érdekében is bármikor bevethetők" – írták.

1596081409

Ünnepi beszédében Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka kiemelte: bár a tatai dandár három harcoló fegyvernem képviselőiből, a harckocsizókból, a tüzérekből és a lövészekből áll, ezek közül a lövész, azaz a „gyalogság" a legősibb fegyvernem, egyben masszív és stabil alap- és építőköve a Magyar Honvédségnek, ezáltal a tatai dandárnak is.

Fekets Zoltán alezredes, az 1. Lövészzászlóalj parancsnoka a lövészek történelmi jelentőségét, valamint Szent Lászlóhoz, a lovagkirályhoz való kapcsolódásukat hangsúlyozta, akit nem csak védőszentjükként tartanak számon, de példaképként is tekintenek rá.

1596081410

Tatán korábban is állomásozott gyalogság, ajelenkori tatai lövészek története egészen 1987 márciusáig nyúlik vissza, ekkor hozták létre ugyanis a 25. Harckocsi Dandár kötelékében a Gépesített Lövészzászlóaljat. Az alakulat elnevezése 1997-ben MH 25. Klapka György Gépesített Lövészdandárrá változott, 2004 májusában MH 25. Klapka György Könnyű Lövészdandárrá, 2007 óta pedig az MH 25. Klapka György Lövészdandár nevet viseli. A dandár állományába jelenleg egy lövész alegység, az 1. Lövészzászlóalj tartozik. A tatai lövészek a kezdetektől számos nemzetközi és hazai felkészítéseken bizonyították rátermettségüket, legutóbb a Slovak Shield 2019 és a Czech Lion 2019 gyakorlatokon, valamint az MH KFOR Kontingens 2020 márciusában hazaérkezett 21. váltásában. MIndezek mellett a migrációs válsághelyzettel és a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokból is kiveszik részüket.

1596081410
Címkéklövész