Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-amerikai légvédelmi konferencia

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2016. szeptember 18. 18:59

Újabb nemzetközi konferenciának adott otthont a napokban a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Ezúttal az Ohiói Nemzeti Gárda 174. légvédelmi tüzérdandárjának képviselői látogattak az alakulathoz szakmai tapasztalatcsere céljából.

1596020110

A Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnöksége által előkészített kétnapos konzultáció egy közös magyar−amerikai program keretében valósult meg. Az amerikai katonák a közelmúltban megalakult csoportfőnökséget képviselő Szabó Zsolt őrnagy kíséretében érkeztek a győri laktanyába szeptember 14-én. A David Ditz alezredes − az Ohiói Nemzeti Gárda, 174. légvédelmi tüzérdandár, 2. zászlóalj harci kötelékének parancsnoka − által vezetett háromtagú delegációt a budapesti amerikai Védelmi Együttműködési Iroda (Office of Defense Cooperation − ODC) egyik főtisztje is elkísérte.

1596020111

A földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerekhez kapcsolódó oltalmazási és műveleti alapkérdésekről, kiképzésről, illetve a jövőbeni együttműködés lehetséges módjairól szóló konferenciát Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka nyitotta meg. Előadásában Matyi Tibor alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese az ezred felépítéséről, rendeltetéséről és fő feladatairól beszélt. Ezek után szó esett még a vezetési zászlóaljnál, valamint az 1. és a 2. légvédelmi rakétaosztálynál rendszeresített fegyverrendszerekről is. 

1596020111

A konferencia első felében az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnöksége, valamint a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) képviselői tartottak előadásokat. A veszprémi alakulattól érkezett előadó bemutatta az MH LVIK tevékenységét és eljárásrendjét, míg az MH ÖHP képviselője a kiképzésben és felkészítésben rejlő együttműködési lehetőségeket, valamint a technikai fejlesztés és modernizáció esetleges módjait részletezte.

1596020111

Ezt követően az amerikai vendégek az alakulótéren berendezett statikus haditechnikai bemutatót tekintették meg. Megszemlélhették az ezrednél rendszeresített legfontosabb fegyverzettechnikai eszközöket, így egyebek mellett a vezetési zászlóalj által használt FDC-tűzvezetőkabint, valamint az SZT–68UM rádiólokátor-állomást; az 1. légvédelmi rakétaosztály lánctalpas alvázra épített KUB légvédelmirakéta-indítóállványát (SZPU), illetve célfelderítő és rakéta–rávezető állomását (SZURN). Mindezek mellett a 2. légvédelmi rakétaosztály MISTRAL típusú, közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerének elemeit, azaz a Mercedes Unimog hordozójárműre szerelt vezetési pontot (MCP SHORAR), valamint az ATLAS indítóállványt is megtekinthették.

A konferencia második napján az amerikai katonák előadásaikban bemutatták az Ohiói Nemzeti Gárda légvédelmi egységeit, illetve az Avenger légvédelmi rakétarendszert. Emellett beszéltek a művelettervezés és műveletvezetés általuk alkalmazott eljárásairól is.

1596020111

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél tartott szakmai konferencia mindkét fél számára hasznosnak bizonyult, hiszen rávilágított arra, hogy a légvédelmi rakéta fegyvernem vonatkozásában kölcsönösen kecsegtető lehetőségek rejlenek a magyar−amerikai együttműködés kiszélesítésében, amely mindenképp növekedést eredményezhet a két szövetséges ország társfegyvernemei műveleti képességének, illetve technikai és szellemi interoperabilitásának területén.

1596020112

Fotó: a szerző felvételei