Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar és külföldi állampolgárok hazaszállításában segített a honvédség

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2020. május 9. 8:55

Május 8-án, péntek este érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a Magyar Honvédség csapatszállító repülőgépe. A Mali fővárosából, Bamakóból induló gép az EU misszióból hazatérő négy fős katonai állomány mellett egy magyar állampolgárt, valamint a szomszédos Szerbiának segítséget nyújtva, szerb állampolgárokat szállított Budapestre. A csapatszállító fogadásánál jelen volt dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

1596079027

A művelettel kapcsolatban Ruszin Romulusz elmondta: a Magyar Honvédség egy tervezett utat hajtott végre Magyarországról Maliba és vissza, mivel az EU missziójának váltóállományát szállították. „A váltás során négy katonánk tért haza, és négy katonánk utazott ki, ők már megkezdték a hadműveleti munka folytatását" – tette hozzá az államtitkár.

1596079028

A magyar állampolgár és a szerb állampolgárok hazaszállításával kapcsolatban Ruszin Romulusz hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járványhelyzet fennállása óta közel tízezer magyar állampolgárt kellett a világ több pontjáról hazahozni, és több, mint hatszázan várnak még a hazaszállításukra. A Magyar Honvédség nem először vesz részt ebben a munkában, hiszen az a légiszállítási kapacitás és képesség, mellyel rendelkezik, lehetővé teszi ezt számára – emelte ki az államtitkár.

A szerb állampolgárok hazajutását Budapestről a nagykövetség biztosítja, míg a Maliból hazatérő katonák az egészségügyi rendszabályokat betartva karanténba vonulnak és annak letelte után hazatérnek családjukhoz.

GALÉRIA