Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar fegyverzetellenőrök Belaruszban

Szöveg: Csoknyai Csaba alezredes |  2018. április 4. 10:48

Március 27-29. között a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma alapján négyfős ellenőrcsoport hajtott végre alakulatellenőrzést Belaruszban.

1599184515
A három magyar ellenőr – a HM Védelempolitikai Főosztály, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai – mellett egy dán vendégellenőr is részt vett az értékelő látogatáson Grodnóban, a 6. önálló gépesített dandárnál, Minszktől 270 kilométerre a lengyel határ közelében.

Az ilyen jellegű ellenőrzés célja megállapítani, hogy az adott ország haderejéről az összes EBESZ-résztvevő államnak átadott információk mennyiben felelnek meg a valóságnak, illetve átfogó képet kapni a kijelölt katonai alakulatról.

1599184515
Az értékelő látogatás parancsnoki tájékoztatóval kezdődött, amely után az ellenőrök korlátozás nélkül tehettek fel kérdéseket a jelen lévő parancsnoki állománynak. Ezt követően statikus bemutató keretében ismerkedhettek meg a dandár főbb technikai eszközeivel. A látogatás következő állomása az alakulat kórháza volt, majd megtekintették a sorállomány elhelyezési körleteit, a különböző kiképzési létesítményeket, valamint a csapatmúzeumot. Az ellenőrzés zárásaként az ellenőrcsoport vezetője összegezte a tapasztalatokat, megállapítva, hogy Belarusz maradéktalanul betartja a Bécsi Dokumentum előírásait.
1599184516