Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák is részt vettek az Allied Spirit I. gyakorlaton

Szöveg: H. G. |  2015. február 25. 9:31

Allied Spirit I. néven rendeztek gyakorlatot január 14. és január 28. között Németországban, a hohenfelsi Összhaderőnemi Katonai Kiképző Központban (Joint Multinational Readiness Center − JMRC).

A gyakorlatot az Európába települt amerikai haderő készítette elő és vezette le. A mintegy kétezer katonából álló, ideiglenes többnemzeti dandárban amerikai, kanadai, angol, holland és magyar szárazföldi alegységek működtek együtt. Magyarországot az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalja képviselte, amit modulelemekkel − egyebek mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoportjának előretolt repülésirányítójával (JTAC) − erősítettek meg. 

1595988358

A gyakorlat lehetőséget teremtett a katonai döntéshozatali folyamat, a harcvezetés, valamint a szárazföldi és a légierő haderőnemek együttműködésének gyakorlására többnemzeti kötelékben. 

Az Allied Spirit I. gyakorlat két részből állt: a „felkészítő" fázist a kilenc napig tartó „végrehajtó" szakasz követte, amely 24 órás készenlétet, folyamatos tervezést, kidolgozómunkát és természetesen a harc szünet nélküli megvívását jelentette.

A légierő integrációja a szárazföldi erők manővertervébe, tűztámogatási rendszerébe kulcsfontosságú volt, amelyért a zászlóaljhoz rendelt JTAC felelt. Munkája során tájékoztatta a zászlóalj parancsnokát, Deme László alezredest a légierő képességei, korlátai tekintetében, elkülönítést szervezett légi és tüzérségi eszközök között a zászlóalj felelősségi körzetében, valamint leigényelte, koordinálta és irányította a közvetlen légi támogatásra küldött repülőket. A végrehajtás során 20 fontos célt, közöttük egy ellenséges zászlóalj-vezetési pontot pusztított légicsapásokkal a szimulációs környezetben, ami elősegítette a zászlóalj harcának sikeres megvívását.

1595988358

A gyakorlat végén az amerikai megfigyelő- és értékelőcsoport Nagy Levente századost mint a gyakorlat legjobb harcvezető tisztjét, valamint Herczeg Gábor főhadnagyot mint a gyakorlat legeredményesebb JTAC-operátorát példaértékű szakmai felkészültségük miatt a kiképző központ „hősei" („Heroes of Hohenfels") közé választotta, és a bázis parancsnoka által adományozott oklevéllel, valamint emlékéremmel jutalmazta.

Fotó: Dévényi Veronika (archív)