Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonatemetőt avattak a Belarusz Köztársaságban

Szöveg: Maruzs Roland alezredes, dr. Bíró Andor, Várnai Patrícia |  2015. szeptember 29. 7:16

A második világháborúban a Belarusz Köztársaság területén hősi halált halt magyar katonák, illetve szovjet hadifogolytáborokban elhunyt magyar áldozatok tiszteletére kialakított központi temető és emlékhely ünnepélyes avatóünnepségét rendezték meg szeptember 26-án a Breszt megyei Berjoza városában.

1596001532

A berjozai második világháborús magyar katonatemető és emlékhely létrehozása a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) több éves egyeztető munkájának eredménye. A kapcsolatfelvételre 2010-ben került sor, majd a belarusz fél 2012-ben Magyarországra látogatott, ezt követően 2013-ban egy hadisírgondozó munkacsoport utazott a helyszínre. A munkacsoport tagjaként a HM TKHKF szakemberei megszemlélték a mostani magyar parcella helyét és megkezdték a tárgyalásokat a sírkert kialakításának lehetőségeiről. A hosszas engedélyeztetési procedúra után idén ősszel rendezhették meg a parcella ünnepélyes avatását.

1596001532

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség a tíz éve megnyitott katonatemetőjében ötezer katona eltemetési helyéül szolgáló területet adott át a Honvédelmi Minisztérium részére. A korabeli veszteségi nyilvántartások alapján a magyar hadisírgondozók úgy számítanak, hogy mintegy 3000 magyar katona nyugszik a Belarusz Köztársaság területén.

1596001533

A szeptember 26-ai megemlékezésen a német, a belarusz és a magyar nemzet képviselői közösen emlékeztek meg a második világháború áldozatairól, valamint 25 magyar és közel ezer német katonát helyeztek végső nyugalomra. A rendezvényen részt vett Sziklavári Vilmos, Magyarország minszki nagykövete, a Honvédelmi Minisztériumot pedig Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Juhász Sándor ezredes, véderőattasé képviselte. A belarusz fél részéről a megemlékezésen megjelent a Breszti Megyei Végrehajtó Bizottság elnök-helyettese Cuprik Leonyid Alekszandrovics, a Berjozai Járási Végrehajtó Bizottság helyettes vezetője, Taraszjuk Jevgenyij Jakovlevics, illetve a Belarusz Köztársaság Fegyveres Erői a Haza Védelmezői és a Háborúk Áldozatai Emlékmegőrzéséért Felelős Főcsoport vezetője, Voronovics Szergej Nyikolajevics ezredes.

1596001533

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség elnöke, Markus Meckel köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a háború szörnyűségei a múltba vesznek, de következményeik a mai napig meghatározzák sokak sorsát. A katonatemetők a gyász, a megbocsátás és a megbékélés helyszínei, amik arra figyelmeztetnek minket, hogy a jövőben ne történjenek hasonló események. A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség delegációjával több mint száz németországi hozzátartozó érkezett.

1596001533

A rendezvényen Jákob János dandártábornok köszönetet mondott a belarusz és német félnek, hogy támogatásukkal immár méltó helyen nyugodhatnak a Belarusz Köztársaság területén elhunyt magyar katonák.  Elmondta: a korabeli nyilvántartások szerinti több ezer magyar áldozat felkutatása az elkövetkezendő évek feladata lesz. Egyházi szertartás keretében végső búcsút vett az eltemetett katonáktól és megáldotta a magyar emlékhelyet.

1596001533

A rendezvényt megelőzően a magyar és német résztvevők koszorút helyeztek el a breszti és a berjozai szovjet emlékhelyen, valamint azt követően a berjozai első világháborús katonatemetőben, ahol német, osztrák-magyar és orosz katonák nyugszanak.

1596001534

Fotó: Dr. Bíró Andor, Juhász Rita, Várnai Patrícia