Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar repülőgéproncsok a Don-kanyarnál

Szöveg: Révész Béla |  2015. október 19. 9:25

Két második világháborús magyar bombázó roncsait és személyzetének földi maradványait találták meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái, valamint a Magyar Roncskutató Egyesület és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport munkatársai a Don-kanyarnál.

1596002710

A két Caproni 135-ös bombázót több mint hetven éve lőtték le Voronyezs közelében. Az első 1942 augusztusában kapott légvédelmi találatot, a fedélzeten tartózkodó három magyar katona, Mocsáry István őrnagy, Nagy Zoltán őrmester és Piri Imre szakaszvezető hősi halált haltak. A másik gépet ugyanazon év októberében lőtték le Kopaniscsénél, a bombázó még a levegőben felrobbant. A személyzet, Asztalos Ferenc zászlós, Mády Zoltán hadapród őrmester, Csiszár András szakaszvezető és Jandrasits László őrmester azonnal életét vesztette. Miután a gépek a szovjetek által ellenőrzött területre zuhantak, a holttestek hazaszállítására vagy eltemetésére esély sem volt. Egészen napjainkig.

1596002710
Hetven esztendővel az események után, 2012 januárjában az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Magó Károly zászlós felvetésére közös kutatómunka kezdődött a Magyar Roncskutató Egyesület és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport munkatársaival. Az eredeti dokumentumok alapján sikerült beazonosítani a helyszíneket, ahol a roncsok lehetnek. Az egyik orosz kutatónak sikerült egy szemtanút találnia, aki elmesélte, hogy amikor hazatért az akkor evakuálás miatt elhagyott urivi házába, a kertjében egy nagy krátert talált, amely körül sok roncsdarab feküdt. Egy alkatrészt meg is őrzött a lezuhant repülőből, erről később bebizonyosodott, hogy a Caproni 135 típusú bombázóhoz tartozott. A kráter betemetése után garázst építettek a helyszínre, így amikor 2012 nyarán egy expedíció először tett kísérletet a felkutatásra, a magyar kutatók még nem tudtak alapos vizsgálatot végezni.

Erre csak 2015 szeptemberében került sor, amikor a Magyar Roncskutató Egyesület, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport kutatói (Magó Károly zászlós, Valter János főtörzsőrmester, Takáts László, Rozsos Ákos és Borisz Davidov) újra a helyszínre utaztak. Magó Károly zászlós abból a feltevésből indult ki, hogy mivel a bombázó kétmotoros volt, a gép által ütött kráter területe nagyobb, mint a helyszínen álló garázsé. Ha ez valóban így van, akkor a garázs falai mellett van esély a személyzet felkutatására.

A kutatás igazolta az elméletet, így sikerült megtalálni a gép apró roncsait, valamint a személyzet földi maradványait. Az exhumálás során előkerült egy nyaklánc, kereszt alakú medállal, „MANCI 1942. III.15" felirattal, valamint egy, a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített őrnagyi rendfokozati jelzés paszományának darabja.

1596002710

A másik ronccsal viszonylag egyszerűbb dolga volt a kutatóknak. A Kopaniscse mellett lezuhant gép feltárása során 2013-ban előkerült a fényképező berendezés állásszögét vezérlő rudazat, mely egyértelműen a Caproni 135 típusú bombázóból származik. A személyzethez köthető tárgyak közül találtak egy gombot, melyen a Magyar Királyi Honvéd Légierő emblémája látható, így bizonyítható, hogy az 1942. október 31-én lelőtt bombázó roncsai és a személyzet földi maradványai kerültek elő. Ez a feltárás azt is egyértelművé tette, hogy az Urivban talált, 2015-ben átvizsgált lezuhanási helyen Mocsáry őrnagy repülőgépének roncsai nyugszanak.

Az expedícióról a Honvédelmi Minisztérium és az MTVA támogatásával Szuchy Zsuzsanna rendező „Hová tűnt Mocsáry őrnagy" címmel dokumentumfilmet készített, amely hamarosan képernyőre kerül.


Fotó: Gibás Andor, Szuchy Zsuzsanna és Karáth Zita