Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar vezetésű ellenőrzés Ukrajnában

Szöveg: Csoknyai Csaba alezredes |  2017. szeptember 17. 8:14

A Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések (CSBM) 2011. évi Bécsi Dokumentumának X. fejezete alapján magyar vezetésű, többnemzeti ellenőrcsoport ellenőrzést hajt végre Ukrajna délnyugati országrészében 2017. szeptember 18-tól.

A magyar vezetésű ellenőrcsoport a HM Védelempolitikai Főosztály állományából, a V4-országokból („Visegrádi Négyek") érkező cseh és szlovák szakemberekből, valamint dán és kanadai vendégellenőrökből áll össze. Az odesszai programegyeztetést követően tájékoztatókat kérnek az Ukrajna déli és délnyugati részén települt ukrán katonai, belbiztonsági, nemzeti gárda alakulatok, valamint a civil közigazgatás képviselőitől. Terveik szerint megtekintik az alakulatok gyakorló- és lőtereit, a parancsnokságokat.

Az ellenőrzés célja a helyszínen meggyőződni a biztonsági helyzetről a Krím félsziget adminisztratív határkörzetében, valamint az ukrán−moldáv határ menti területeken. Az ellenőrzés egyben lehetőséget teremt az Ukrajnában jelenleg zajló védelmi gyakorlat megfigyelésére is.