Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar vezetésű többnemzeti gyakorlat kezdődik

Szöveg: Markovics Zita hadnagy |  2015. szeptember 8. 16:38

BRAVE WARRIOR 2015 elnevezéssel nagyszabású, magyar vezetésű, többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Magyarországon szeptember 14. és október 21. között.

A több országban zajló NATO gyakorlatsorozat részeként – összességében, de nem egy időben – hét nemzet, több mint 1800 katonája gyakorlatozik Magyarországon.
A szlovák, ukrán, szlovén, román, és horvát résztvevők mellett legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeznek katonák, több mint ötszázan.
Az amerikai haderő az OPERATIONAL ATHLANTIC RESOLVE művelet keretében, más nemzetekkel közösen demonstrálja a NATO kollektív védelmi képességét, a Szövetség erejét, bemutatja a NATO-tagállamok és partnerországok törekvéseit az európai térség stabilitásának erősítésére.

A BRAVE WARRIOR 2015 látványos mozzanattal kezdődik: a gyakorlatra érkező amerikai erők, együttműködve a magyar katonákkal vízi átkelést hajtanak végre magyar műszakiak által épített pontonhídon Győr-Bácsa térségében, a Mosoni Duna ágon.

Ezzel egy időben a Péri repülőtér területén az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei közös légideszant művelet keretében C-17-es Globemaster szállítógépekből ugranak.

A BRAVE WARRIOR további mozzanatai, kiképzési eseményei és kapcsolódó gyakorlatai a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Újmajor és Várpalota térségében zajlanak majd, 6 héten keresztül, október 21-ig.

1595999769

Fotó: archív