Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katar szárazföldi egységeket küldött Jemenbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 8. 15:35

Mintegy ezer katonát küldött Jemenbe Katar – közölte a dohai székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió szeptember 7-én, hétfőn. Ez az első ismertté vált eset, hogy Katar, amely részt vesz a húszi felkelők elleni Szaúd-Arábia vezette koalíciós légi hadműveletekben, szárazföldi egységeket is küld a polgárháború sújtotta arab országba.

Katonai források közölték: a katari katonák – az al-Dzsazíra angol nyelvű internetes felülete szerint kétszáz páncélozott harcjárművel és harminc Apache harci helikopter kíséretében – úton vannak Jemenbe, hogy csatlakozzanak a koalíciós erőkhöz, amelyek az al-Hajat című szaúdi napilap szerint egy sorsdöntő csatára készülnek húszi ellenségeikkel Marib tartományban.

A lap megjegyezte, Szaúd-Arábia is „hatalmas erősítést" küldött.

Egy katari védelmi forrás szerint a katonák viszont nem hatolnak be Jemen területére, hanem Szaúd-Arábiában védik a határt. Egy helyi jemeni tisztviselő azonban arról számolt be, hogy a katari katonák már beléptek a polgárháború dúlta ország területére, és úton vannak Marib felé, ahonnan az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű jemeni biztonsági erők a főváros, Szanaa elleni offenzívát készülnek indítani.

Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók és az előlük külföldre menekült Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

A légi támogatást élvező kormányerők júliusban visszafoglalták a dél-jemeni Áden kikötővárost, de azóta nem tudtak további, jelentős katonai sikereket elérniük.

Augusztus végén az al-Arabíja pánarab hírcsatorna arról számolt be, hogy a konfliktus óta először, szaúdi szárazföldi egységek hatoltak be Jemen területére.

Korábban jemeni kormányerők tisztviselői közölték, a tervek szerint Marib, majd al-Dzsavf tartományból üldöznék ki a húszikat. Ezek után Szaada tartomány, a húszik fellegvára ellen indítanának offenzívát. Az al-Hajat azonban arról számolt be, hogy Marib után Szanaa az arab koalíció következő célpontja.