Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. március 11. 13:32

Közös érdekünk Ukrajnával, hogy erős, demokratikus, nyugati értékeket valló ország legyen – hangzott el Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövetének hétfői találkozója után.

1599199950
A miniszter kijelentette: Magyarország nemcsak szomszédként, hanem baráti országként tekint Ukrajnára, ezért ahogy korábban, úgy most is mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország békéje és biztonsága helyreálljon.

Benkő Tibor elmondta, hogy Magyarország érdeke az ukrajnai válság mielőbbi, békés, tárgyalások útján történő megoldása, a minszki megállapodások végrehajtása, Ukrajna politikai és gazdasági stabilitásának helyreállítása valamint a kárpátaljai magyarság biztonsága. Kiemelte: Magyarország továbbra is minden támogatást megad Ukrajnának, hogy sikerüljön legyőznie azokat a nehézségeket, amikkel most szembenéz. Ugyanakkor Budapest elvárja: az ukrán kormány tegye lehetővé, hogy a kárpátaljai magyarság békességben élhessen szülőföldjén és biztosítsa a magyar kisebbségnek az eddig megszerzett jogait – tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője. A miniszter arra is felhívta a nagykövet asszony figyelmét, hogy az Ukrajnában élő magyarság biztonsága és atrocitásoktól mentes élete kiemelten fontos a magyar kormány számára.

1599199951
Kétoldalú katonai együttműködés terén folytatjuk a korábban megkezdett tapasztalatcseréket és támogatásokat, kiemelten a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült katonák magyarországi gyógykezelésének folytatását, amit nagykövet asszony korábbi látogatása során kért a tárca vezetésétől. A kérésnek eleget téve további húsz sebesült ukrán katona gyógykezelésének lehetőségét hagyta jóvá a tárca, és erről Ukrajna védelmi miniszterét levélben tájékoztatta a miniszter. A találkozó során felmerült számos új katonai együttműködési lehetőség megvalósításáról a későbbiekben várható döntés.

1599199951
Fotó: Szabó Lajos zászlós