Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarország maradéktalanul végre fogja hajtani mindazt, amit Walesben vállalt”

Szöveg: Snoj Péter |  2015. május 16. 18:58

Az egyre nyugtalanítóbb kihívásokkal, valamint az Európa szomszédságában kialakult akut válságokkal várhatóan közép- és hosszútávon is számolnunk kell – fogalmazott Hende Csaba Budapesten, a NATO Parlamenti Közgyűlésen, május 16-án, szombaton.

1595993776

A közgyűlésen a honvédelmi miniszter elmondta: hazánknak több szempontból is kiemelt felelőssége van és lesz. „Az európai közvéleménynek komolyan kell vennie a minket körülvevő biztonsági kihívásokat és támogatnia kell a haderők megerősítésének politikáját" – fogalmazott, hozzátéve: jelentős romlás történt Európa biztonsági szerkezetében az ukrajnai válság és a Közel-Keleten teret hódító Iszlám Állam terrorszervezet miatt. A keleti és déli kihívások egyre súlyosbodnak és a konfliktusok következményei már rég átlépték országaink határait. „Minden korábbit meghaladó menekültáradat indult meg a Közel-Kelet és Észak-Afrika irányából. Nagy migrációs nyomás nehezedik Európa déli és dél-keleti országaira" – mondta.

1595993776

Az ukrán helyzetet elemezve Hende Csaba kiemelte, hogy Magyarország nemcsak szomszédos országként érintett, hanem az ukrajnai magyar kisebbség miatt is, akikről tudni, hogy sokukat besorozták és Donyeck térségében be is vetettek őket a harcokban. „A boldog békeidők 21. századi eljövetele csak illúzió" – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: „A történések megerősítették a transzatlanti és európai egységet. Úgy vélem, a NATO hatékonyan lép fel ebben a helyzetben."

A walesi csúcstalálkozóra utalva Hende Csaba elmondta, hogy olyan döntések születtek meg, amelyekről korábban még érdemi vitákat sem folytattak. Az ukrajnai válság következményeként az Egyesült Államok hosszú idő után újra nagyobb figyelmet fordít Európa felé, ezzel is erősítve a szövetség erejét. Minden tagország megértette felelősségét és feladatainak fontosságát. „Magyarország pedig maradéktalanul végre fogja hajtani mindazt, amit Walesben vállalt" – szögezte le.

1595993776

A honvédelmi miniszter hozzátette: a héten benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint jövőre mintegy 50 milliárd forinttal növekedhet a Honvédelmi Minisztérium költségvetése. Ez mintegy 20 százalékos költségvetési növekedést jelent. Kitért arra is, hogy Magyarország már korábban határozatban vállalta, hogy 2022-ig minden évben a GDP 0,1 százalékával növeli a honvédelmi költségvetést. Hende Csaba szerint a magyar gazdaság növekedését is figyelembe véve, Magyarország 7 év alatt minimum megduplázza a védelmi költségvetését.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a Magyar Honvédség tevékenységéről és szerepvállalásairól tájékoztatta a NATO Parlamenti Közgyűlés tagjait. Hangsúlyozta: a biztonsági környezet rendkívüli változásokon esett át. Reagálásképp jelentősen megnőtt hazánk részvétele a külföldi nemzetközi gyakorlatokon.

1595993777

A Honvéd Vezérkar főnök röviden szólt a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról is, de hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni a balkáni hadszíntérről sem. Mint mondta, a missziós tevékenység kétharmadát a bosznia-hercegovinai MH EUFOR és a koszovói MH KFOR kontingensek teszik ki. Utóbbit nemrég erősítették meg.

Mindezek mellett idén szeptembertől négy hónapon át magyar Gripen vadászgépek állomásoznak Litvániában, ahol légtérrendészeti feladatokat hajtanak végre – mondta Benkő Tibor vezérezredes.

1595993777

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária