Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország üdvözli az új NATO-főtitkár megválasztását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 29. 10:41

Magyarország üdvözli a konszenzust arról, hogy az észak-atlanti szövetség októbertől Jens Stoltenberg korábbi norvég kormányfőt kéri fel a NATO főtitkári feladatainak ellátására − közölte a Kormányzati Információs Központ március 28-án, pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint Magyarország számára különös fontossággal bír a NATO hitelessége és a transzatlanti kapcsolatrendszer további erősítése.

„Meggyőződésünk, hogy a leendő főtitkár minden tekintetben alkalmas arra, hogy sikerrel és egységesen vezesse a szövetséget" − fogalmazott közleményében a Kormányzati Információs Központ.

Pénteken jelentették be, hogy az Észak-Atlanti Tanács úgy döntött, Jens Stoltenberget nevezi ki a NATO főtitkárának és az Észak-Atlanti Tanács elnökének Anders Fogh Rasmussen utódául.

Anders Fogh Ramussen − aki 2009. augusztus 1. óta tölti be a főtitkári posztot − megbízatását legutóbb szeptember 30-ig hosszabbította meg a szövetség legfőbb döntéshozó szerve, az Észak-Atlanti Tanács annak érdekében, hogy az ősszel esedékes walesi NATO-csúcsot, amelyet ő készített elő, ő is vezethesse le.

A bejelentést követően Anders Fogh Rasmussen a Twitteren azt írta, sok éve ismeri Stoltenberget, és tudja, hogy ő a megfelelő ember arra, hogy az őszi csúcstalálkozót követően átvegye a szövetség irányítását. A jelenlegi NATO-főtitkár a népszerű mikroblog oldalon arról is írt, hogy az ukrán−orosz konfliktus megmutatta: erős és elszánt vezetésre van szükség az észak-atlanti szövetség élén.

CímkékNATO