Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Majdnem fél évszázadra emlékeztek

Szöveg: M. K. |  2015. december 5. 14:15

A szervezet megalakulásának 45. évfordulóját ünnepelték Marcaliban a Honvéd Nyugállományúak Klubjának tagjai. A november 27-i ünnepi közgyűlésen megjelentek a partner nyugdíjas- és civil szervezetek, valamint a támogatók képviselői.

1596005134

Az eseményen – amelyen a Honvédelmi Minisztériumot Hornyák Erika alezredes és Lázár Takács Katalin, míg az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Horváth Jenő őrnagy és Mészáros Károly százados, a kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ vezetői képviselték – Héger György nyugállományú őrnagy, az évfordulós szervezet elnöke számolt be az elmúlt 45 év történéseiről. Beszédében kitért a megalakulás körülményeire is, köszöntve a közgyűlést megtisztelő egykori alapító tagot, Patkó Lajosnét.

„Tisztelet illeti az alapítókat is, mert örökségük nem csak hagyományaink és értékeink megőrzésére irányul, hanem a nemzedékek közötti kapcsolatok megőrzésére, mely nem csak összefűzi Marcali városának közösségét, hanem képességeik és tapasztalataik révén gyarapítják is azt"- írta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntő levelében.

A nagy múltú helyőrségben, Marcaliban 1970. december 21-én alakították meg a Honvéd Nyugállományúak Klubjának jogelődjét. A szervezet 1989. december 15-ig a helyőrségi klub keretei között tevékenykedett, azóta pedig közhasznú társaságként vállalja fel a helyőrségi klub működtetését a város és vonzáskörzetében élő honvéd igényjogosultak érdekében. 2010-ben a volt helyőrségi klubot a város vette át, és Civilek Házaként üzemelteti tovább.

1596005134

A város legidősebb civil szervezetének rendezvényei éves munkaterv alapján zajlanak, palettáján megtalálhatók az ismeretterjesztő előadások, műsoros rendezvények, baráti találkozók, vetélkedők, klubdélutánok. A szervezet feldolgozta a marcali Helyőrségi Klub és a Nyugállományú Klub történetét, mely nyomtatott formában a Marcali Helyőrségi Füzetek sorozatban meg is jelent. A szervezet a Bajtársi Egyesülettel közösen meghonosította a városban a Hősök Napján tartandó megemlékezést, kopjafát állítottak a helyőrségben működött katonai alakulatok emlékére. A határokon átívelő kapcsolatoknak köszönhetően élénk együttműködést tartanak horvátországi nyugdíjas szervezetekkel.

A klub elsődleges céljának tekinti, hogy a tagok számára lehetővé tegye a szervezett közösségi életet, megszépítse a nyugdíjas éveket. Fontosnak tartják a gondoskodási körbe tartozók érdekvédelmének biztosítását, a honvédelem népszerűsítését, a karitatív tevékenységet, valamint az ifjúság hazafias nevelését.

1596005134

Ezt az aktivitást emelte ki dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök ünnepi köszöntő levelében. „Mizsur Ádám nyomdász az általa 1900. december 16-án indított »Marczali« nevű hetilapban így írt: »Nincs összetartás, nincs társadalmi szellem. Akinek talán kedve lenne, hogy a közélet terén is működjék, s a szunnyadó társadalomban némi élénkséget öntsön: azt visszahúzódók magatartása és sokak lenézése csakhamar elriasztja«. Köszönöm, hogy az ezen változtatni akaró nagy elődök munkáját folytatva Önök is rendületlenül munkálkodnak közösségükért, példát mutatva összetartásból, egymásra figyelésből" – olvasható a levélben.

A kiemelkedő munka elismeréseként a közgyűlésen kitüntetéseket is átadtak. Magyarország honvédelmi minisztere az Aranykor kitüntető cím arany fokozatát adományozta Börnics József nyugállományú alezredesnek és Gácsi István nyugállományú őrnagynak, míg Héger György nyugállományú őrnagy a cím ezüst fokozatában részesült. Kiemelkedő tevékenységük elismeréseként Jaklovics Józsefné, Légrády Imréné és Virág Jánosné részére emlékérmet adományozott dr. Simicskó István. Palotás Lajos nyugállományú alezredesnek Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka adományozott emléklapot.

1596005134

Különleges meglepetést adott át a klub legidősebb tagja, Bakos Péter nyugállományú őrnagy az ünnepelt szervezet vezetőjének. Az obsitos katona stílusosan nagyapja 1898-as végelbocsájtási okmányát nyújtotta át Héger őrnagynak, mely ezután a klub helyőrségtörténeti szobáját fogja díszíteni.

Az ünnepi eseményen Légrády Imréné és Huszár Géza klubtagok irodalmi műsora mellett, a közönség meghallgathatta a Calympa énekegyüttes népszerű dalokat felvonultató összeállítását. Bereczk Balázsnak, a város alpolgármesterének pohárköszöntőjét követően díszvacsora és beszélgetés következett, ahol a megjelentek felidézhették az elmúlt negyvenöt év emlékeit.

1596005134

Fotó: Bodoróczki Jánosné és Huszár Géza