Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már a Honvédkórházban is működik a korszerű távdiagnosztikai rendszer

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 24. 15:02

Korszerű távdiagnosztikai rendszert vezettek be a közelmúltban az Országos Mentőszolgálatnál. A transztelefonikus EKG (TTEKG) rendszere közvetlenül kapcsolódik a magyar sürgősségi, kardiológiai ellátórendszerhez és segíti a mentőket a legmegfelelőbb kórház megválasztásában, a betegút lerövidítésében, vagyis javítja a betegellátás gyorsaságát, eredményességét. Az új rendszert sajtótájékoztatón mutatták be az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban február 24-én, kedden.

1595988349

„Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház szerves része a közép-magyarországi régióban működő szívkatéteres infarktusellátó rendszernek, ennek megfelelően az intézményben éves szinten közel ezerkétszáz beavatkozást végzünk, ennek több mint a fele heveny szívizom-infarktusban szenvedő betegeknél történik. Az év eleje óta mi is része vagyunk annak a rendszernek, amely lehetővé teszi azt, hogy már a mentőautóban diagnosztikát tudnak végezni a betegen, mielőtt beszállítanák az intézménybe, az orvosaink ki tudják értékelni az adatokat, ezek alapján pedig felkészülnek a beteg fogadására, vagy más, nem katéteres szívcentrumba irányítják, amennyiben nincs szükség az életmentő beavatkozásra. A rendszernek köszönhetően a mentőszolgálat és mi is szervezettebben tudunk megfelelni a feladatoknak" − mondta Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka a sajtótájékoztató megnyitóján.

1595988349

A tájékoztatón részt vett dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára is, aki arról beszélt, ennek a rendszernek a működése azt bizonyítja, hogy lehet európai vagy akár világszínvonalú technológiával, különböző szervezetek összefogásával és a központi akarat végigvitelével olyan eredményt elérni, ami emberéletekben mérhető.

Mára az ország összes mentőautóját felszerelték TTEKG-készülékkel, a lefedettség teljes, az elmúlt időszakban már több mint tizenhatezer jelküldést, értékelést végeztek.

1595988349

A rendszer további, a mentők területén túlmutató előnye, hogy az alapellátásban gondozásra, követésre és nehezen diagnosztizálható esetek felismerésére is alkalmazható.

1595988349

Fotó: Tóth László