Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már az ELTE-n is lehet katonának jelentkezni

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: ELTE |  2020. május 20. 9:34

Toborzóiroda nyílt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol hetente két alkalommal várják a katonai hivatás iránt érdeklődőket.

1596079402

Több hazai felsőoktatási intézmény után az ország egyik legnépszerűbb egyetemén, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is lehet már katonának jelentkezni. A toborzóiroda minden kedden és csütörtökön 13 és 15 óra közt tart nyitva, az Egyetem tér 5. szám alatt.

A szűk körű megnyitón az ELTE részéről dr. Scheuer Gyula kancellár, míg a Magyar Honvédségtől Szűcs Imre ezredes, a katonai toborzók parancsnoka vett részt. Szűcs ezredes megköszönte az intézmény képviselőinek, hogy ideiglenesen, egyelőre a nyári időszakban helyet biztosítanak a toborzók részére és bízik a hosszútávú együttműködésben. A következő hetekben élénk érdeklődésre számítunk, hiszen az elmúlt két hónapban – részben a járványügyi helyzet hatására – valamennyi toborzóirodánkban nőtt a jelentkezők száma, mely hamarosan elérheti az ezer főt – mondta a parancsnok, majd kiemelte, hogy mindenkinek igyekeznek az elképzelései, képességei és a honvédség lehetőségei alapján beosztást biztosítani.

1596079403

Dr. Scheuer Gyula kancellár arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a toborzóiroda megnyitására az Egyetem harmadik missziós célkitűzései keretében van lehetőség. Tekintettel a koronavírus-járvány miatti munkaerőpiaci tendenciákra, a munkanélküliség csökkentésének egyik módja lehet a katonai szolgálat. A kancellár felhívta a figyelmet, hogy a toborzóiroda elsősorban a civil lakosság számára nyújt lehetőséget a honvédséghez való csatlakozásra, emellett azonban az egyetemistákat is igyekszik megszólítani, tájékoztatni a tanulmányaik melletti, illetve utáni katonai álláslehetőségekről. A honvédség nem rendelkezik a belvárosban a feladatra alkalmas ingatlannal, az ELTE hallgatói ügyfélszolgálati irodáján pedig jelenleg nincs személyes ügyfélfogadás, így az ingatlan a veszélyhelyzet alatt is hasznos funkciót láthat el.

A megnyitó után az irodában jelentkezett első önkéntes területvédelmi tartalékos katonák között köszönthettük Babos Jánost, az ELTE szolgáltatási igazgatóját, aki a toborzóktól megkapta a szükséges tájékoztatást. Fehér Zsolt főhadnagy, az iroda vezetője elmondta, hogy szeretnék minél több ELTE-s hallgatóval megismertetni a katonai szolgálatvállalási lehetőségeket, kiemelten a tartalékos szolgálatot, amely akár tanulás mellett is vállalható. Végül Szűcs ezredes felhívta a figyelmet a Magyar Honvédség által kínált ösztöndíjakra is, amelyekről hamarosan Neptun üzenetben tájékoztatják a fiatalokat.

A Magyar Honvédség 12 magyarországi egyetemmel működik együtt, az ELTE-vel eddig még nincs megállapodása, de a felek vizsgálják a jövőbeli együttműködési lehetőségeket.

1596079403