Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már kapható a második világháborús dobozkönyv

Szöveg: Révész Béla |  2015. december 1. 7:20

Néhány napja jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában a Hadikrónika című, a második világháborút bemutató speciális kiadvány. A könyv a Zrínyi Kiadónál kapható, de online is megrendelhető.

A Hadikrónika folytatása a tavaly megjelent, nagy sikert aratott első világháborúval foglalkozó dobozkönyvnek. A második világégés utolsó évének 70. évfordulóján a Zrínyi Kiadó és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai ismét különleges kiadvánnyal lepték meg a történelembarátokat.
A speciális kötet ugyanis – hasonlóan a Nagy Háború című dobozkönyvhöz – eltér minden olyan kiadványtól, amely hagyományos eszközökkel dolgozza fel és szemlélteti a történelmet. Tematikájában a nem annyira ismert képi anyagokra és a kuriózumnak számító dokumentumokra fekteti a fő hangsúlyt, szövegeiben pedig a háború alatt a hátországban folyó mindennapok eseményeinek bemutatását, valamint a front „árnyékeseményeit" helyezi előtérbe.
A kiadvány igazi érdekessége azonban éppen „doboz" jellegében rejlik.

1596004851

A Zrínyi Kiadó és a HM HIM csapata szó szerint kézzel foghatóvá varázsolta a történelem egy szeletét. A bőséges képi és szöveges anyag mellett ugyanis olyan mellékleteket, tárgyakat találhatnak a dobozban az olvasók, amelyek egyedülállóvá teszik a Hadikrónikát a hazai könyvkiadás világában. Kézbe vehetünk például a megszólalásig az eredetit utánzó azonosító kártyát az ujjlenyomattal, egy Vörös Hadsereg által forgalomba hozott százpengőst, leveleket a frontról, korabeli képeslapokat, Jány Gusztáv vezérezredes géppel írt hadseregparancsát 1943 januárjából, a doni frontról, halotti anyakönyvi kivonatokat, egy hősi halált halt katona parancsnokának szívhez szóló levelét a családnak, vagy éppen egy vázlatrajzot, amely nem sokkal a kitörés előtt készült a budai Várról, s a tartalékállásokat, illetve a tűzfegyverek elhelyezkedését jelölték rajta.

A multimédiás tartalom is része a kötetnek. A mellékletként megjelent DVD-n a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Film- és Fotóstúdiója által rögzített stúdióbeszélgetések mellett ritkaságnak számító korabeli mozgóképes felvételek kaptak helyet, zenei aláfestésként második világháborús katonanóták újra rögzített verzióival.

1596004851

A hazai könyvpiacon egyedülálló kiadvány érdekfeszítő és különleges módon mutatja be a történelem egyik legsötétebb fejezetét. Nem véletlen, hogy az első ilyen jellegű könyv, az első világháborút bemutató Nagy Háború, 1914-1918: Kézzelfogható hadtörténelem című kötet elnyerte a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját, amelyet az oktatást, nevelést legjobban segítő kötetért ítélnek oda. A kivitelezést és a végeredményt tekintve a Hadikrónika méltán pályázhat jövőre újra a megtisztelő elismerésre. Ahogyan dr. Simicskó István honvédelmi miniszter fogalmazott a kiadvány díszbemutatóján: „A Hadikrónika olyan, mint egy élő múzeum, amit bárki hazavihet."

A második világháborús dobozkönyv személyesen megvásárolható a Zrínyi Kiadó könyvesboltjában 9 és 15 óra között (1087 Budapest, Kerepesi út 29/B), de online is megrendelhető a kiadó webshopjában.