Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már készül a második dobozkönyv…

Szöveg: Szűcs László |  2015. május 11. 6:27

A Zrínyi Kiadó elmúlt években megjelentetett könyvei közül az egyik legsikeresebb kiadvány a Nagy Háború, 1914-1918. Kézzelfogható hadtörténelem című dobozkönyv, ami az áprilisban megrendezett XXII. Budapesti Könyvfesztiválon Budai-díjat kapott. E siker csak még inkább megerősítette a kiadót azon elhatározásában, hogy idén év végére – tervek szerint a karácsonyi könyvvásárra – megjelenteti a dobozkönyv folytatását, ami a második világháborúról szól majd.

1595993452

A dobozkönyvek kreatív szerkesztője, Tőrös István a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: már az első rész ötletének megszületésekor felmerült annak a lehetősége, hogy – a történelmi évfordulók sorát követve – a Zrínyi Kiadó 2015-ben megjelenteti a második világháborúval kapcsolatos dokumentumgyűjteményt, 2016-ban pedig az 1956-os forradalom eseményeit bemutató könyvet. Így a sorozat második részének tervezése már tavaly elkezdődött.

Megtudtuk: az első dobozkönyvhöz hasonlóan a második rész különböző tematikájú írásait is a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) szakemberei készítik el, az anyagok és a hozzájuk kapcsolódó, kiválogatott fotók leadása május közepéig befejeződik. Ezután kezdődik a könyv tipográfiai tervezése.

1595993453

„A kettes számú dobozkönyv formatestvére az első résznek. Ugyanannyi az oldalszáma, ugyanakkora a mérete, de mégis jóval több dokumentumot tervezünk beletenni, mint a Nagy Háborúról szóló kiadványba. Emellett a tematikáját is meg kellett változtatni, mivel a második világháború során több olyan tevékenység is beírta magát a történelembe, ami az első háborúra még nem volt jellemző. Gondolok például a munkaszolgálatosok életére, sorsára, tevékenységére. De a második világháborúban jelentek meg önálló szakmai tevékenységi körként a haditudósítók és az ejtőernyős csapatok is. Ezekről mind-mind olvashatnak majd a második világháborús dobozkönyvben, akárcsak a magyar harckocsizó csapatokról" – mondta Tőrös István, aki elárulta azt is, hogy a könyvben megjelenő képeket – az előző kiadványhoz hasonlóan – a HM HIM páratlan fotóarchívumából válogatták össze.

A második világháborús dobozkönyv szintén számos történelmi dokumentum másolatát is tartalmazza majd. Ezek közül ki kell emelni Jány Gusztáv 1943-ban született, géppel írt hírhedt parancsának másolatát, illetve azt a háborús pénzmásolatot, amelyre rányomtatták, hogy a „szovjet területi parancsnokság elrendeli ezen pengő használatát az árusítóhelyeken." Ugyancsak különlegesség lesz a kézbe vehető harckocsivezetői igazolvány, vagy annak a kézzel rajzolt vázlatnak a reprintje, ami 1945. február elején, a budai Várból kitörésre készülő csapatok elhelyezkedését és az alakulatok elhelyezkedését tartalmazza. A rajz eredetijét egy törzstiszt vetette papírra, s maradt meg viszonylap ép állapotban a HM HIM archívumában.

1595993453

„A második világháború Magyarországi eseményei mellett a könyvben több helyen is megmutatjuk, hogy mi történt az adott időben a nemzetközi hadszíntéren, azaz a keleti, a nyugati és az afrikai frontokon. Az első dobozkönyvhöz hasonlóan most is találhatnak majd egy személyi azonosító jegyet, csúnya szóval dögcédulát a kiadványban az olvasók. Sőt bemutatjuk ezek különleges, ám mégis nagyon egyszerű lyukasztási és azonosítási módszerét is" – sorolta a különlegességeket a könyv kreatív szerkesztője.

Az első kiadványhoz hasonlóan a második dobozkönyv is tartalmaz majd egy DVD-mellékletet – ezt már Wonke Rezsőtől, HM Zrínyi Nonprofit Kft. Film- és Fotóstúdiójának vezetőjétől tudtuk meg, aki a kiadvány „mozgóképes részéért" felelős. Hozzátette: az első rész filmanyagához hasonlóan most is stúdióbeszélgetéseket és rövidebb dokumentumfilmeket láthatnak majd a nézők. A beszélgetéseket Szakály Sándor történész vezeti, a dokumentumfilmek pedig azokat a szakmai anyagokat illusztrálják majd, amelyekben a második világháborúban használt tárgyakat, eszközöket, egyenruhákat mutatják be a téma szakértői. A stúdiódíszlet elkészítésében ezúttal is a Zrínyi Kft. dekorációs és rendezvénytámogató osztályának szakemberei nyújtanak nagy segítséget – tette hozzá a stúdióvezető.

1595993453

„A második dobozkönyv DVD-mellékletén is lesz zenei betét, a Légierő Zenekar – Veszprém, illetve a Honvéd Férfikar második világháborús katonanótákat ad majd elő" – mondta Wonke Rezső, aki elárulta azt is, hogy a filmanyag forgatását március elején kezdték meg a tapolcai lőtér területén. Már korábban, a téli hónapokban is szerettek volna forgatni, ám mivel idén kevés hó esett, így nem tudták felvenni a szükséges téli jeleneteket. Megtudtuk azt is, hogy a második dobozkönyv elkészítéséhez ismét a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Jásdi Balázs vezette hagyományőrző tagozatának tagjait hívták segítségül, ők lesznek a játékfilmes elemekkel forgatott dokumentumfilm-részletek szereplői.

„További újdonság a korábbi kiadványhoz képest, hogy a filmanyagokat híradós jellegűre vágjuk majd, s tónusvilágukban is erősen el fognak térni az első dobozkönyv filmjeitől" – hangsúlyozta Wonke Rezső.

1595993453

A Zrínyi Kiadó, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum összefogásával készülő második világháborús dobozkönyv a tervek szerint a karácsonyi könyvvásárra kerül ki a nyomdából.

(A Nagy Háború, 1914-1918. Kézzelfogható hadtörténelem című dobozkönyv megvásárolható a Zrínyi Webáruházban, illetve a HM Zrínyi Nonprofit Kft. könyvesboltjában, Budapesten, a Kerepesi út 29/B. szám alatt.)

1595993453