Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mátraháza újranyitja kapuit

Szöveg: Nagy Annamária százados | Fotó: MH ARB 4. sz. KORK |  2020. július 12. 10:53

A márciusi üzemszünet után ismét várja vendégeit az üdülő.

1596082216

A mátrai Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ a járvány kezdetétől kiemelkedő feladatot látott el, mivel a béketámogató műveletekre kiutazó és onnan visszaérkező katonák preventív elkülönítésében vettek részt. Kiemelt feladatként a Heves megyei idősotthonok fertőtlenítési feladatait ellátó csoport és a „Közös Akarat" feladatba bevont állomány izolációs elhelyezését és ellátását is a központ biztosította.

1596082217

Az üdülő egy katlanban, mintegy 730 méterre a tengerszint felett, Magyarországon nagyon ritka szubalpin éghajlatú területen helyezkedik el. Az üdülő a hivatásos katonák rekreációs és regeneráló pihentetésére létesült, és e funkcióját különböző formában az elmúlt 80 évben is folyamatosan ellátta. Építésére a Mátrában található nyersanyagok (terméskő, fa stb.) valamint a Mátra környéki téglagyárak termékei kerültek felhasználásra. A belső terek díszítését, a magyarosan faragott bútorokat, berendezési tárgyakat is Kapolnyi László mérnök százados tervezte.

1596082217

A tornyos főépület egy év alatt készült el, amelyet az akkori honvédelmi miniszter 1933. december 23-án ünnepélyesen nyitott meg, Vak Bottyán Honvédtiszti Magaslati Üdülő néven. A főépületet körülvevő épületek egy évvel később, 1934-ben létesültek. Ekkor ültették az udvar fenyőfáit is, amit mára barátságos mókuscsalád lakott be. A 120 főt befogadó patinás étterem a magyar konyha ízletes, magyaros és tájjellegű ételeivel várja a vendégeket.  

Az intézmény július 6-tól – az érvényben lévő egészségügyi rendszabályok betartásával – újra várja a pihenésre, üdülésre vágyókat. A védőtávolságok betartása és a fertőtlenítési előírások miatt a KORK egyelőre 50 fő ellátását biztosítja.

1596082217
Címkékrekreáció