Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát Visegrádon

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. április 19. 10:09

Magyarország egyik legkisebb városában, az alig 1800 főt számláló Visegrádon meleg szívvel fogadták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumhajóját. A Lajta 2018. április 15. és 18. között a Fellegvár alatti kikötőben várta az érdeklődőket.

1599185406
A Dunakanyarban, a Duna jobb partján, a Visegrádi-hegységhez tartozó hegyek koszorújában elhelyezkedő kisváros népszerű kirándulóhely. A festői környezetben lehorgonyzott hajóra sok turista és diák, valamint a helyi nyugdíjasklubból és az öregek otthonából is érkezett látogató az elmúlt pár napban. A visegrádi Áprily Lajos és az Erdei Általános Iskola tanulóin kívül iskolai csoportok jöttek Leányfaluról, Dunabogdányból, Pilismarótról, Kisoroszi községből, de dunabogdányi, visegrádi és pilismaróti óvodáscsoportok is kértek múzeumpedagógiai foglalkozásokat.  

„Szerencsére sok lelkes és érdeklődő fiatallal találkoztunk itt is, Visegrádon" – mondta Hatala András hadnagy, a Lajta visegrádi csoportvezetője. Kellemes meglepetés ért minket, amikor az Áprily Lajos német nemzetiségi Általános Iskola diákjai a foglalkozás végén megköszönték a munkánkat egy általuk készített mazsolás kaláccsal. Természetesen mindennél többet jelent, ha a gyerekek élvezik a foglalkozást és mosolyogva távoznak a hajóról. Az egyik hatéves kisfiú elém állt és azt mondta, hogy nagyon menő ez a hajó. Szállóigévé is vált ez a mondat. Szerintem ez mindent elmond."

1599185406
Visegrádon a négy nap alatt összesen 1057 fő tekintette meg a Lajtát. 19-én kora reggel a Millenium II vontatta tovább a monitorhajót a következő állomáshelyre, Vácra, ahol április 19-22 között várja a látogatókat a Duna-parton (Liszt Ferenc sétány 19-21.).

Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak:

Telefon: 06/1-325-1618

E-mail: [email protected]  

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja a látogatókat!

A programokon való részvétel ingyenes!

1599185406
Fotó: Szemenyei Ágnes