Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még egy Gripen is elhúzott a fejük fölött

Szöveg: Markovics Zita hadnagy |  2014. május 22. 19:17

A másodpercek alatt a semmiből felbukkanó Gripent, éleslövészettel egybekötött harcászati foglalkozást láthattak, harci járművekbe szállhattak be a honvéd középiskola növendékei a Hajmáskérhez közeli nullaponti lőtéren, amikor a „Tavaszi Áttörés 2014”  gyakorlaton jártak.

1595972439

Harci járművekbe is beszállhattak a honvéd középiskola növendékei

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság idei legnagyobb gyakorlatát május 12-én látogatták meg a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium kilencedik és tizedik évfolyamos katonanövendékei.

A „Tavaszi Áttörés 2014"  elnevezésű hadgyakorlaton a diákok először azt láthatták − természetesen biztonságos távolból –, ahogy a harckocsik és páncélozott harcjárművek leküzdik az ellenséget, műszaki zárat törnek át. Eközben egy, a felhők közül előtörő JAS−39 Gripen többször is elhúzott a fejük fölött.

A látványos harcászati mozzanat előtt Horváth Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka köszöntötte a vendégeket, akik ezután a T−72-es harckocsi, illetve a BTR−80 és −80A típusú, páncélozott harcjármű működésével és fegyverzetével ismerkedtek meg.

1595972439

Katonanövendékek a „Tavaszi Áttörés 2014" hadgyakorlaton