Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO segíteni fog Bosznia-Hercegovinának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 22. 18:41

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) támogatásáról biztosította Bosznia-Hercegovinát Anders Fogh Rasmussen főtitkár május 21-én, szerdán Szarajevóban, ahol az államvezetéssel főként az országot sújtó árvízről tárgyalt.

Kiemelte: már eddig is számos európai uniós és NATO-tagország sietett az árvíz sújtotta Bosznia-Hercegovina segítségére, és a továbbiakban is készen állnak arra, hogy minden lehetséges módon támogassák a nyugat-balkáni országot. Mint fogalmazott: Bosznia-Hercegovina stabilitásának és jövőjének megőrzése nagyon fontos.

A NATO-főtitkár emellett együttérzéséről biztosította az árvizekben életüket vesztett emberek családtagjait.

Rasmussen Bosznia-Hercegovina NATO-közeledéséről szólva azt hangsúlyozta: olyan egységre, összefogásra, kezdeményező készségre és politikai bátorságra van szükség az euroatlanti integráció tekintetében is, mint amilyet a „szörnyű természeti katasztrófa" kapcsán az ország politikusai tanúsítottak.

Bakir Izetbegovic a háromtagú államelnökség bosnyák tagja ezzel kapcsolatban kifejtette: az októberi általános választásokat követően „rendezik a katonai objektumok bejegyzése körül kialakult vitát, ami előfeltétele annak, hogy csatlakozhassanak a Partnerség a Békéért programhoz".

Anders Fogh Rasmussen szarajevói látogatását már korábban bejelentették, és a távozó NATO-főtitkár búcsúkörútjának részét képezte volna. Az eredeti elképzelés szerint kizárólag Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, és az ehhez szükséges lépésekről lett volna szó, az országot ért természeti csapás azonban felülírta ezeket a terveket.