Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult az MH EUFOR Kontingens tizenkettedik váltása

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. szeptember 5. 18:41

Győrben megalakult az MH EUFOR Kontingens tizenkettedik váltása. A személyi állomány felkészítése – az Egyesített Balkáni Hadszíntérről nemrég hazatért 10. váltáshoz hasonlóan – ismét az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán zajlik majd.

A feladatban részt vesz az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtér is, ám a felkészítés tervezéséért, szervezéséért és végrehajtásáért a győri alakulat felel.

1595940989
Az ezred művelődési otthonában összegyűlt katonákat az első napon Könczöl Ferenc alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte, aki – békefenntartóként a Nyugat-Balkánon uralkodó történelmi, társadalmi és kulturális viszonyokról szerzett tapasztalatait megosztva – az előadások sorát is megnyitotta. Természetesen nem maradhatott el Somogyi Péter alezredes bemutatkozása sem, hiszen a Vezetési Zászlóalj parancsnoka innentől fogva a kontingens tervezett parancsnokaként teljesít szolgálatot.

A misszióban részt vevők három fázisból álló kiképzése az egyéni alapfelkészítéssel veszi kezdetét, amely magában foglal egy lövész-alapfelkészítést, vegyivédelmi, térképészeti, valamint egészségügyi ismeretek átadását, műszaki kiképzést, továbbá hangsúlyosan jelenik meg benne a honvédek testi képességének fejlesztése és a közelharcoktatás is.

Mivel a kiképzés első fázisát a honvédek saját helyőrségükben teljesítik, a közel 150 katonából álló kontingens teljes létszámban majd csak októbertől fog együtt tevékenykedni, amikor is a konkrét beosztásokhoz kapcsolódó szakfelkészítésen lesz a sor. A három hónapos időszak csúcspontja minden bizonnyal a kötelékkiképzés és az azt követő zárógyakorlat lesz, amely során a valóságot megközelítő szituációkban kell majd bizonyítaniuk alkalmasságukat a katonáknak.

A kontingens felkészítésében kiemelt szerep jut a műveleti területen korábban szerzett tapasztalatok hasznosításának.

Fotó: A szerző felvételei