Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodás katonai frekvenciákról

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: NMHH és honvedelem.hu |  2019. december 12. 12:04

Megállapodást írt alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) december 11-én, Budapesten.

1596073436

 „A 4400–5000 MHz frekvenciasávban nem polgári célra felosztott részsávok katonai felhasználása részletes szabályainak meghatározására" szóló dokumentum, amelyet Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató és Gerőfi Szilárd dandártábornok, csoportfőnök látott el kézjegyével, kiemelt jelentőséggel bír, hiszen lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség számára az engedélyezési folyamatok felgyorsítására, a frekvenciák hatékonyabb felhasználására a nevezett sávban.

Az NMHH-val közös együttműködés mindemellett nagyban hozzájárul a Magyar Honvédség technikai megújulását célzó Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül az új, beszerzésre vagy fejlesztésre kerülő rádióelektronikai eszközök hatósági rádióengedélyeztetési eljárásainak egyszerűsítéséhez is.

1596073437

A harcászati rádiók, radarok, légvédelmi- és fegyverirányítási-, illetve repülésirányítási és navigációs rendszerekkel szembeni elvárás, hogy a nap 24 órájában képesek legyenek zavartalanul működni. Azért, hogy ez megvalósuljon, igen komoly szakmai munka folyik a háttérben, melyben egy kevésbé ismert szakterületnek, a frekvenciagazdálkodásnak is oroszlánrész jut. Kiemelendő, hogy Magyarországon megkülönböztetünk polgári és nem polgári célú felhasználást, melyek esetében a hatósági jogköröket és feladatokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyakorolja és végzi.  A különböző felhasználók rádióelektronikai eszközei részére a hatályos jogszabályok frekvenciahasználati jog megszerzésének kötelezettségét írják elő. 

A nem polgári célú frekvencia-felhasználók közül – a szerteágazó feladatrendszer miatt – a legnagyobb a Magyar Honvédség, amelynek mindennemű frekvenciagazdálkodással kapcsolatos feladatait a Magyar Honvédség Parancsnoksága Infokommunikációs és Információvédelmi Csoportfőnökség végzi, ilyen például a hazai és nemzetközi gyakorlatokban, valamint a missziók frekvenciabiztosításával kapcsolatos feladatokban vagy a Magyar Honvédség kommunikációs és nem kommunikációs rendszereit ért rádiózavarok kivizsgálásában való részvétel.

1596073436