Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodtak a honvédségi dolgozók béren kívüli juttatásairól

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2013. április 17. 14:59

„Összességében meg tudtuk őrizni a béren kívüli juttatások tavalyi szintjét” – jelentette ki Hende Csaba miniszter a Magyar Honvédség személyi állományának képviselőivel kötött, a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodás aláírásán április 17-én, szerdán a Honvédelmi Minisztériumban.

1595952641

A felek a bérmegállapodásban rögzítették a hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak illetményen kívüli juttatásait, figyelembe véve a törvényi változásokat, amelyek következtében a béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg a bruttó kétszázezer forintot. A megállapodás értelmében a dolgozók korábbi juttatásaik nagy részét továbbra is megkapják, így nem változik például a tanévkezdési hozzájárulás vagy az önkéntes egészségpénztári hozzájárulás összege. Változik viszont az eddigi 2 százalékos nyugdíjpénztári támogatás rendszere, amelyet egy 4.200 forintos, fix összegű támogatás vált fel. Ez az alacsonyabb keresetűek számára a korábbiaknál nagyobb munkáltatói hozzájárulást jelent.

Hende Csaba elmondta: a bérmegállapodás létrejötte önmagában is siker, ugyanis a tárcának nehéz gazdasági helyzetben, szűkös költségvetési lehetőségek mellett sikerült megegyeznie a legnagyobb érdekvédelmi szervezetekkel. A juttatások tavalyi szintjének fenntartása, együtt azokkal a rezsicsökkentő intézkedésekkel, amelyeket a kormány januártól bevezetett, már minden bizonnyal érzékelhető javulást fog eredményezni az állomány jelentős részének életében – tette hozzá a tárcavezető.

1595952641

A Honvédszakszervezet (Hosz) nevében Czövek János elnök elmondta: három hónapos kemény egyeztetésen vannak túl a béren kívüli tárgyalások vonatkozásában. Kiemelte: a tárca szakszervezetük javaslatainak nagy részét bedolgozta a megállapodásba, ezért azt elfogadták. Ezzel együtt viszont jelezte, hogy a megállapodásnak vannak nyertesei, de vesztesei is. Ugyanis a megállapodás az alacsonyabb jövedelmű dolgozók számára növekedést, míg az állomány magasabb jövedelmű tagjainak csökkenést jelenthet a béren kívüli juttatásokban.

A HOSZ elnöke hangsúlyozta továbbá: azt szeretnék, ha megkezdődnének az állomány által 11 éve várt, bér- és illetményemeléséről szóló tárgyalások is.

A megállapodást aláírta dr. Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének (Hodosz) elnöke és Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke is, akik köszönetet mondtak a tárcának a megállapodásban foglalt vállalásokért.

Fotó: Galovtsik Gábor