Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy-Britannia páncélozott járművekkel segíti a szír felkelőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 17. 13:57

Nagy-Britannia páncélozott járműveket és golyóálló mellényeket is küldött a szíriai felkelőknek egy 3,5 millió euró értékű – fegyvernek nem minősülő felszereléseket tartalmazó – szállítmány részeként – jelentette be április 15-én, hétfőn Londonban William Hague brit külügyminiszter.

A szállítmány öt terepjárót, húsz golyóálló mellényt, 107 generátort, valamint 130 napelemes áramfejlesztőt foglal magában. A külügyi tárca vezetője szerint ezt a küldeményt az egyre súlyosbodó szíriai helyzet tette szükségessé, s London így akar sürgős segítséget nyújtani a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzéknek.

Hague a múlt héten találkozott Londonban a szíriai ellenzék képviselőivel, akikkel megtárgyalta, hogy országa milyen humanitárius segítséget nyújthatna számukra. A brit külügyminiszter már akkor jelezte: London kész páncélozott járműveket és védelmi eszközöket küldeni a szíriai felkelőknek, hogy segítsen „életeket menteni" a háború által sújtott körzetben.

Az a találkozó egybeesett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország által alkotott G8 csoport külügyminisztereinek – ugyancsak a brit fővárosban rendezett – tanácskozásával.

Ez utóbbi találkozó résztvevőinek nem sikerült közös nevezőre jutniuk a szíriai ellenzék felfegyverzésének kérdésében, az egyezségnek változatlanul Oroszország volt a legfőbb akadálya.

De nincs teljes egyetértés a nyugati országok között sem. Franciaország és Nagy-Britannia fegyvereket szállítana a szíriai ellenzéknek, a legtöbb európai uniós tagállam azonban ellenzi ezt, mivel attól tart, hogy a fegyverek rossz kezekbe kerülhetnek.