Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbeszélések, tájékoztatók, előadások

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2012. október 19. 13:19

Az MH ÖHP Civil-Katonai Kapcsolatok Főnökség meghívására október 10−12. között szakmai látogatáson Magyarországon tartózkodott Hans-Jürgen Kasselmann ezredes, a hollandiai Enschedében működő Civil-Katonai Együttműködési Központ (CIMIC Centre of Excellence − CCOE) igazgatója.

1595943342

A CCOE elődje az Északi CIMIC Csoport volt, amit 2001-ben alapítottak meg. Az akkori koncepciónak megfelelően – a balkáni konfliktus tapasztalatait alapul véve – a szervezet „Force Provider"-ként működött egy telepíthető parancsnoksággal, CIMIC-csoportokkal és funkcionális szakértőkkel. A csoport 2003-ban érte el teljes készenlétét. 2005-ben döntés született a csoport kiválósági központtá történő átalakításáról, amely koncepció a két stratégiai NATO-parancsnokság támogatását élvezte. A hivatalos akkreditációt 2007. július 31-én tartották, Magyarország szponzornemzetként 2010 májusában csatlakozott a szervezethez.

A CCOE fő feladatai közé tartozik egyebek mellett a NATO CIMIC-doktrínák kidolgozása, az INFOOPS, PSYOPS, Strategic Communication katonai képességek, funkciók elemzése, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) által akkreditált NATO CIMIC-tanfolyamok, -képzések kidolgozása és felügyelete, valamint a szakterülettel kapcsolatos publikációk, kézikönyvek elkészítése, kiadása is.

Az új, moduláris képzési struktúrának megfelelően a CCOE jelenleg hat NATO CIMIC- és egy NATO Compass-tanfolyamot tart fenn, amelyek tananyaga az új advanced distributed learning (ADL) moduloknak köszönhetően a CCOE honlapján is elérhető. A hollandiai kiválósági központban pillanatnyilag hét nemzet – Dánia, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország és Szlovénia – szakemberei végzik feladataikat.

1595943342

Hans-Jürgen Kasselmann ezredes magyarországi szakmai programjának első állomásaként tárgyalásokat folytatott Rózsa Tibor ezredessel, az MH ÖHP Civil-Katonai Kapcsolatok Főnökség főnökével és dr. Boldizsár Gábor ezredessel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjával. A tájékoztatók és megbeszélések során Kasselmann ezredes megismerte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem működését, felépítését, és tájékozódott a hazai katonai oktatás helyzetéről. Rózsa Tibor ezredes tájékoztatójában kitért a hazai CIMIC-szervezetek felépítésének sajátosságaira, feladataira, és elmondta, hogy a Magyar Honvédség CIMIC-, INFOOPS/PSYOPS-doktrínáinak kidolgozása a NATO-szabályozók figyelembe vételével, folyamatosan zajlik.

Kasselmann ezredes ezt követően találkozott Varga Csaba dandártábornokkal, az MH ÖHP törzsfőnökével, akit tájékoztatott a CCOE feladatairól és a hazai szakemberekkel való további együttműködés lehetőségeiről.

A szakmai látogatás zárásaként Kasselmann ezredes az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ vezetőivel és állományával találkozott. A tájékoztatók során képet kapott a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) CIMIC-területen elért eredményeiről, tapasztalatairól és a jövő évben sorra kerülő kivonásig hátralévő, teljesítés előtt álló projektekről. A magyar PRT az Afganisztánban eltöltött hat év alatt több mint ezer projektet zárt le sikerrel, melyek között az egészségügyi és az oktatással összefüggő projektek kapták a főszerepet.

1595943343

Kasselmann ezredes a CKELMK állományának megtartott előadásában kifejtette, mennyire fontos szerepet játszik a civil közeg a hadműveletek tervezése, végrehajtása során, és felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra mint hadműveleti tényező figyelembevétele, a kulturális tudatosság alkalmazása nélkül nem lehet sikeres katonai művelettervezésről és később hatékony feladat-végrehajtásról beszélni. A civil-katonai környezetet elemezve kiemelte, hogy az új CMI (Civil-Military Interaction) -koncepciónak megfelelően a CIMIC-tevékenység sikerének megítélésében nem a lezárt projektek száma, hanem a CIMIC-tevékenységeknek az átfogó katonai hadműveleteket támogató kézzelfogható hatásai, az ebben elért eredményei a meghatározók.