Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2015. október 11. 10:50

Az 1848/49-es szabadságharc honvéd őrnagyára, az 1853 márciusában kivégzett Noszlopy Gáspárra  emlékeztek szülőfalujában, a Somogy megyei Újvárfalván október 6-án. Az ünnepségen Áder János, köztársasági elnök is részt vett és emlékező beszédet mondott.

1596002159

A vértanúra a szülőháza falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzással emlékeztek. A rendezvényen – a kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja tagjai mellett – részt vett az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának hadisírgondozó tisztje, Horváth Zsolt százados is. 

1596002159

Az ünnepségen elhangzott: az ügyvéd végzettségű Noszlopy Gáspár 1848 szeptemberétől a járás népfelkelőinek parancsnokává nevezték ki. Csapataival Jellasics támadó seregének hátában tevékenykedett.

Szeptember 26-án Marcali határában hétszáz népfelkelő élén ártalmatlanná tett egy kétszáz horvát határőrből álló hadoszlopot. Miután a téli hadjárat során Debrecenbe menekült, bátyjával tervet dolgozott ki a Dél-Dunántúl felszabadítására. A tavaszi hadjárat megindulásakor visszatért a Dunántúlra és május 1-jén az általa szervezett népfelkelő csapat élén bevonult Kaposvárra. A császári csapatok kiverése után honvéd őrnagyi rangban, Somogy és Tolna vármegye kormánybiztosaként megszervezte a Dél-Dunántúl védelmét. 1849 júliusában az egész Dél-Dunántúl teljhatalmú kormánybiztosának nevezték ki. Hiányosan felszerelt, mintegy háromezer főnyi csapatával gerillaharcot folytatott a császári csapatok ellen, majd az orosz intervenció megindulásakor harcolva Komárom felé vonult vissza. Egységéből megszervezték a 127. zászlóaljat, Noszlopy azonban nem maradt a várban, hanem a Bakony vidékén gerillaharcra alkalmas csapatot szervezett.

1850. április 1-jén a császári hatóságok elfogták, de még az ítélethozatal előtt sikerült megszöknie. 1852. novemberében újra elfogták és kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet 1853. március 3-án hajtották végre.

1596002159

Fotó: Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub