Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés az otrantói tengeri ütközet évfordulóján

Szöveg: Gyurán Gábor őrnagy |  2019. május 27. 8:42

A Magyar Tengerészek Egyesülete és a győri Rotary Club ünnepélyes megemlékezést tartott május 18-án, az otrantói tengeri ütközet 102. évfordulója alkalmából a horvátországi Prevlaka félszigeten található Punta d’Ostro erődben elhelyezett bronz emléktáblánál.

1599203440
A megemlékezésen részt vett Szendrői László alezredes, Magyarország katonai attaséja, az MH EUFOR kontingens kötelékében szolgálatot teljesítő magyar katonák küldöttsége, illetve Horvátország haditengerészetének és Dubrovnik régiónak a küldöttsége.

A magyar és horvát himnuszok elhangzása után Mészáros József mondott beszédet a Magyar Tengerészek Egyesület és a győri Rotary Club nevében. Mint felidézte, az 1917. május 15-én lezajlott tengeri ütközetben az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának öt hajóból álló köteléke Horthy Miklós sorhajókapitány vezetésével sikeresen támadta meg az Adriai-tengert lezáró, túlerőben lévő antant hadiflottát. Az ütközet az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb haditengerészeti sikerének bizonyult.

1599203441
Az ünnepi beszéd után a jelen lévők meghallgatták a Tengerész imát, és koszorút helyeztek el az erőd bejáratánál elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezés közös fényképek elkészítésével zárult, és a résztvevőknek lehetősége nyílt megtekinteni az éppen felújítás alatt álló erődöt is.

1599203441
Fotó: Gál Szabolcs főhadnagy