Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi szakharcászatot rendeztek Dócon

Szöveg: Fekete Jenő ÖMT százados |  2019. május 27. 8:01

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szakharcászati foglalkozásán vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljának katonái.

1599203438
A dóci gyakorlótéren a tartalékosok sérülteket mentettek a „harctérről", különböző sérüléseket, sebeket és töréseket láttak el civil instruktorok segítségével. Mindemellett megismerkedtek a dandárnál rendszeresített speciális hordágyakkal, az egészségügyi felszerelésekkel és sebesültszállító szállítóeszközökkel.

1599203438

Az életszerűséghez nem csak a gyakorlótér, hanem a valósághűen imitált sérülések és szituációk is nagymértékben hozzájárultak. Matuszka József, a területvédelmi zászlóalj egészségügyi altisztje nem először vett részt ilyen jellegű gyakorlaton.

1599203438

„A mostani foglalkozás más, újszerűbb volt, mint a korábbiak. A tartalékos katonáknak lehetőségük nyílt, hogy gyakorolják az alapfelkészítéseken elsajátított harcászati és egészségügyi ismereteiket, mindezt életszerű körülmények között. Sérülteket játszhattak, kipróbálhatták magukat, mint sebesült ellátók, és a tábori kórház működésébe is betekintést nyerhettek. Bízom abban, hogy a jövőben sok ilyen alkalom nyílik a közös gyakorlásra a hódmezővásárhelyi egészségügyi központ munkatársaival" – mondta.

1599203438

Az úgynevezett ROLE-I szintű, kezdeti ellátást biztosító létesítményben is magabiztosan mozgó dr. Szuly Levente önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy elégedetten számolt be tapasztalatairól.

1599203439

„Hasznos lenne, ha a jövőben is folytatódna a gyakorlati egészségügyi felkészítés a tartalékos zászlóalj katonái számára. A harctéri sebesült ellátás mindenki számára képes újat mutatni, még akkor is, ha történetesen civilben egészségügyi dolgozó az illető. Jóleső értéssel töltött el, hogy a dandár hivatásos és szerződéses katonái mennyire segítőkészek és együttműködőek voltak a tartalékosokkal. A gyakorlaton katonatársaimmal hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket szereztünk, melyeket én magam is hasznosítani tudok majd tartalékos szolgálatteljesítésem során és a civil életben is" – hangsúlyozta.

1599203439
Fotó: a szerző felvételei