Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök előtt tisztelegtek

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 27. 7:12

Országszerte számos megemlékezést rendeztek az elmúlt napokban a magyar hősök emlékünnepe alkalmából, az elesett hősök tiszteletére. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a megemlékezésekről szóló tudósításokat közöljük.

Tata

Minden év május utolsó vasárnapján a magyar történelem hőseire, hősi halottjaira emlékezünk. Azokra az emberekre, akik a kötelességteljesítés, a küzdelem és a kitartás hősei. A hősök napja alkalmából a MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái két megemlékezésen is részt vettek.

1599203432
Először a Honvéd Bajtársi Klubbal közösen a Tata központjában található második világháborús emlékműnél koszorúztak a katonák. A rendezvényen Sárközi József nyugállományú ezredes mondott megható beszédet a hősi halált halt katonákról és civilekről. A beszédet követően a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél.

1599203433
A másik rendezvényen, a dandár laktanyájában található hősi emlékműnél Markovics Milán Mór százados római katolikus tábori lelkész felelevenítette a hősök napjának történetét. A lelkész beszédében megemlítette, hogy a dandárnál Koszovó, Afganisztán és Irak is „fájóan hangzó nevek", megemlékezve ezzel a dandár állományában szolgálatteljesítés közben elhunyt katonákról.

Mindkét rendezvényen elhangzott a Magyar Takarodó, ezzel is tisztelegve az elesettek emléke előtt.

1599203433
Kép és szöveg: Petrovics Renáta

* * *

Szolnok

Koszorúzással és katonai tiszteletadással emlékeztek Szolnokon, az I. Világháborús Emlékműnél azokra a magyar katonákra és civilekre, akik az életüket áldozták Magyarországért.

1599203433
A május 27-én megrendezett eseményen jelen voltak Szolnok megyei jogú város vezetői, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal képviselői, a Szolnok helyőrségben települő katonai szervezetek parancsnokai és képviselői, valamint a társfegyveres szervezetek vezetői.

Beregi Balázs százados, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis alosztályvezetője ünnepi beszédében többek között kiemelte: „Nekünk, akiknek most nem a harctéren kell küzdenünk a hazáért és a puszta életünkért, a hősök emlékének megőrzése kötelességünk".

1599203433
Kép és szöveg: Kabdebon Szabolcs törzsőrmester

* * *

Jánoshalma

A helyi temető katonai sírkertjében tisztelegtek a hazáért életüket áldozott hősök emléke előtt a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régiója tagszervezeteinek képviselői és a város lakói. A megemlékezés résztvevőit Györgypál Csaba nyugállományú alezredes, a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöke köszöntötte, majd a hősök napját és a magyar hősök emlékünnepét elrendelő törvényekből idézett. A m. kir. Nagy Lajos király 6. honvéd gyalogezred Jánoshalma közelében zajlott harcokban elesett katonái emlékét pedig Tardi Tamás Ákos, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke idézte fel, majd a résztvevők megkoszorúzták a „somogyi bakák" emlékkertjét és a második világháború hősi halottainak tiszteletére állított kopjafát.

1599203434

A város önkormányzata és a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület szervezte rendezvény az Imre Zoltán Művelődési Központban, az Emlékezet a Hősökre 1914-1918 – Ecsettel a Békéért kiállítás megnyitójával folytatódott. A székesfehérvári székhelyű Krajczáros Alapítvány munkáját támogató művészek alkotásait Németh István nyugállományú ezredes, az alapítvány elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A hősök előtti tiszteletadáson részt vett többek közt Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Czeller Zoltán polgármester, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökségének képviseletében dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi Régiója elnöke és Bezerédi László törzszászlós, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársa is.

A hősök emléke előtti tiszteletadáson részt vettek a helyi iskolák diákjai, közreműködött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara – vezényelt: Kovács István őrnagy.

1599203434

Kép és szöveg: Galambos Sándor

* * *

Kunszentmiklós

A Virágh Gedeon Szakgimnázium és Szakközépiskola hadisír-gondozási programban résztvevő diákjainak tartott rendhagyó történelemórát a hősök napja megemlékezéssorozathoz kapcsolódva Simkó Csilla önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársa és kollégája, Bácsi Balázs közkatona, az első világháború megyei kötődésű katonahősei élettörténeteit felelevenítve is hangsúlyozták a hazaszeretet, a történelmi hagyományaink ápolása, a hősi sírok gondozása jelentőségét.

1599203434

Kép és szöveg: Galambos Sándor

* * *

Veszprém

Közös megemlékezést tartottak május 24-én a Veszprémbe települt katonai szervezetek a Hősök napja alkalmából, az Alsóvárosi temetőben az első világháborúban elhunyt hősök sírjainál.

1599203434

A megemlékezésen Szendy Zoltán főhadnagy, az MH 54. Veszprém Radarezred beosztott tisztje osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. „Ez a nap a kegyelet, az emlékezés, a tiszteletadás napja. A fegyverforgató hősök és a mindennapok hőseinek a napja, akik előttünk jártak az évszázadok során. Emlékezzünk rájuk, emlékezzünk a meghozott áldozatukra, hiszen az csak akkor nyer értelmet, ha tetteiket nem nyeli el a felejtés homálya"- mondta.

A beszédet követően Szabó György alezredes, tábori lelkész mondott imát az elesett hősökért, majd a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, a Veszprém Város alpolgármestere, valamint, a helyőrségben települt katonai szervezetek vezetői, a társ fegyveres szervek vezetői és a nyugállományú szervezetek képviselői róttak le kegyeletüket.

1599203435

A megemlékezés a magyar Takaródó hangjaival zárult.

Szöveg: Tihanyi Viktória főtörzsőrmester
Kép: Németh Szilvia százados

* * *
 
Kiskunhalas
 
Május 26-án, a Pásztortűz Egyesület szervezésében Kiskunhalason is megemlékeztek a magyar hősökről. Végső István történész, elnök köszöntőjét követően Kiss Ferencné és Maróti Dezső verselők olvasták fel költeményeiket. A Kiskunhalasi Népdalkör katona-dalcsokrokkal idézte meg a világháborúk idejét. 
 
1599203435
Dr. Bognárné Nagy Éva önkormányzati képviselő történelmi példákkal emlékezett meg a magyar katonahősökről. Rácz István százados, tábori lelkész felvetette, hogy van-e értelmetlen véráldozat. Mint mondta, valójában senki nem akart hős lenni, hanem vissza szerettek volna térni a családjaikhoz. Ezért is emlékezni kell rájuk: mert haza akartak térni, de a háborúk elragadták őket. A város iskolái mellett díszsorfalat a Halasi Napsólyom Íjász Egyesület adott. Az emlékezés koszorúzással ért véget. 
 
Szöveg és fotó: Végső István