Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékeztek a hősökről az Egyesült Államokban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. június 12. 9:20

Ünnepi szentmisét és koszorúzást tartottak a Magyar Hősök emléknapján az Egyesült Államokban, Clevelandben. A megemlékezés után adott interjújában Hess János ezredes, a Magyar Honvédség Washingtonba akkreditált véderő attaséja úgy fogalmazott, életben kell tartani és meg kell becsülni a magyar hősök emlékét.

1599188660
Az ünnepség a Szent Imre római katolikus templomban kezdődött, ahol beszédet mondott Hess János ezredes, a Magyar Honvédség Washingtonba akkreditált véderő attaséja. Az attasé az ünnepség után – a helyi magyar médiumnak, a Bocskai Rádiónak – adott interjújában elmondta, tisztelettel kell emlékezni azokra a tettekre, amelyekkel a haza ügyét szolgálták hőseink.

1599188660
Hozzátette, azért fogadta el a meghívást az ünnepségre, mert úgy látja, a második világháború hőseiről legméltóbban egy katona tud megemlékezni. Arra a kérdésre, hogy miért fontos kiemelni a hősök példáját, azt mondta, a világban jelentkező új kihívások, a nemzetek fegyverkezése arra utalnak, adódhatnak még olyan helyzetek, amikor a mai fiataloknak kell megvédeniük a hazájukat, a családjukat, vagy a kultúrájukat. „Ehhez pedig erőt – úgy hiszem – a történelmi múltunkból, a hőseink emlékéből tudunk meríteni" – vélte az ezredes.

Kitért arra is, a magyar kormány mind nagyobb hangsúlyt fektet a katonák megbecsülésére, így ez a pálya most vonzóbb, mint abban az időszakban, amikor tagja lett a Magyar Honvédségnek. Ha a hadsereg megerősödve, új fegyverzettel felszerelve egy új arculatot tud megmutatni a szövetségen belül, akkor még vonzóbb lehet a katonai pálya a mai fiatalok számára – mondta.

A Duna Televízió beszámolója szerint a mise után a résztvevők koszorúkat helyeztek el a magyar hősök emlékművénél a Sunset Memorial Park temetőben, illetve két magyar tiszt – Oszlányi Kornél vezérőrnagy és Kovács Gyula altábornagy – sírjánál. Mindkét tiszt részt vett a doni harcokban.

Hess János ezredes ünnepi beszédében úgy fogalmazott, ezek az emberek a magyar történelem egyik legnehezebb időszakában szolgálták a hazát és a Magyar Honvédséget; hőstetteket hajtottak végre és a saját embereiktől ugyanezeket a hőstetteket várták el a maguk emberséges, de nagyon katonás módján.

1599188660

Igaz, abban a korban a hazájuk nem mondott köszönetet nekik a hőstettekért, sőt arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat, s mindketten az Egyesült Államokba emigráltak. A két tiszt élete utolsó periódusát barátkánt töltötte Clevelandben – mondta az attasé.

1599188660

A megemlékezés után Hess János ezredes meglátogatta a legidősebb, 104 éves Tomasek László főhadnagyot, aki a második világháborúban szolgált határvadászként. Az ezredes átadta a Magyar Honvédség ajándékát az idős veteránnak, s megköszönte a szolgálatát.

1599188661

Fotó: bocskairadio.org