Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfelelő válaszok az új kihívásokra

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. szeptember 22. 12:12

Európa biztonsági helyzete megváltozott, a Magyar Honvédség pedig tisztességesen helytállva elvégezte az ebből eredő új feladatokat – mondta dr. Simicskó István szeptember 22-én Budapesten, a törvényhozás honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Éves beszámolót tartott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén Simicskó István. Az ülésen a honvédelmi miniszter mellett részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Kovács József altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatója is.
Beszámolójában Simicskó István úgy fogalmazott: a haderő megfelelő válaszokat adott az elmúlt évben felmerült biztonsági kihívásokra. Európa biztonsági helyzete megváltozott, a Magyar Honvédség pedig tisztességesen helytállva elvégezte az ebből eredő új feladatokat. A határvédelemben történő folyamatos részvétel mellett ugyanakkor megmaradt az ezerfős missziós ambíciószint is, katonáink tizenhárom országban, három földrészen teljesítenek jelenleg szolgálatot különféle nemzetközi műveletekben. Vagyis a Magyar Honvédség a biztonságpolitikailag megváltozott környezetben is kiveszi a részét a béketeremtésből, e tevékenységünket továbbra is fenntartjuk, a munkát pedig szövetségeseink elismerését kiváltva végezzük.

1596020196

A miniszter kiemelte: az új típusú biztonsági kihívások közepette sikerült a V4-ek katonai együttműködését is még szorosabbá tenni, erre jó példát jelentenek a közös határvédelmi, járőrözési feladatok is. A honvédség e tekintetben a hazai rendvédelmi szervekkel is szoros kapcsolatot ápol. Mindezen felül a honvédség az elmúlt év során negyven nemzetközi hadgyakorlaton vett részt, de a tárca és a haderő külföldi kapcsolatai egyébként is igen intenzívek: az elmúlt év során több mint hetven bi- vagy multilaterális találkozóra került sor.

Átlátható honvédelmi és haderő-fejlesztési program

Simicskó István kiemelte: megkezdődött a rendszerváltás óta felhalmozódott restanciák ledolgozása, amihez a kormány által vállalt anyagi garancia és az ennek alapján elinduló, világos, átlátható és ütemezett honvédelmi és haderő-fejlesztési program teremti meg az alapokat. 2026-ig minden évben a GDP 0,1 százalékával nő majd a honvédelmi büdzsé. Mint a miniszter fogalmazott, az egyéni felszerelések és ruházat vonatkozásában történt változásokkal, a katonai életpályamodell kialakításával, az illetményemeléssel megkezdődtek a pozitív folyamatok, amire nagy szükség volt, hiszen a katonák is várták már mindezt. Az illetményemelés a jövőben is folytatódik, akárcsak az állomány körében is igen népszerű új egyenruhák rendszeresítése.

Az elöregedett technikai eszközök fokozatos cseréjére szintén szükség van. Ezt az anyagi lehetőségek még az emelések mellett sem teszik egyik napról a másikra lehetővé, így arra kell törekedni, hogy ésszerűen, a legsürgetőbb feladatok terén lépjünk előre, és megelőzzük a képességvesztést. Simicskó István a légi szállítóképesség garantálását és a helikopterképesség megújítását emelte ki elsőként. Mint hozzátette, négy darab Mi-17-es felújítása már megkezdődött, ami természetesen nem pótolja az új forgószárnyasok beszerzését, de mindenképpen pozitív fejlemény, akárcsak a két AS350B könnyűhelikopter rendszerbe állítása. Simicskó István rámutatott: a fentieken túl a NATO napirendjéről kezd lekerülni a könnyű eszközökre épített koncepció, így középtávon a nehéz eszközök cseréjén is gondolkodik a tárca, hiszen a szövetségen belül is megindultak az egyeztetések ebben a témában. A tavaly a rendszerből kiesett két Gripen pótlása is megkezdődött, jelen állás szerint év végére ismét rendszerbe állhatnak a vadászrepülők.

1596020196

Szorosabb kapcsolat a társadalommal

A szervezeti változásokat illetően a miniszter leszögezte: az MH Katonai Rendészeti Központ létrehozása mindenképpen szükségszerű volt, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések egyaránt pozitívak. Ugyanígy kedvezőek az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred létrehozásának eddigi tanulságai is, e képességeket a jövőben is erősíteni kell. Komoly lépést jelentett a befogadó nemzeti támogatás kialakítása és a NATO integrációs egység felállítása is. A háttérintézmények számának integrálás útján, illetve összevonások révén megtörtént csökkentése pedig átláthatóbbá, kisebbé tette a bürokratikus szervezetet.

Simicskó István fontos célként jelölte meg a tartalékos rendszer új, területvédelmi alapú kialakítását. Ez egyébként a nyári varsói NATO-csúcson ismét a szövetség hivatalos gondolkodásába emelt 360 fokos védelem elvéhez is illeszkedik. A cél, hogy minden járásban legyenek tartalékos egységek, amelyek lehetővé teszik az állampolgárok számára, hogy ténylegesen is kivegyék részüket a haza védelméből. Szintén a haderő és a társadalom kapcsolatának szorosabbra fűzését szolgálja majd az a honvédelmi sportszövetség is, amely a HM égisze alatt, köztestületként kezdi meg működését előreláthatóan január 1-től.

1596020196

A létszámhiány kapcsán képviselői kérdésre válaszolva Simicskó István kiemelte: a jövőben indulni fog egy toborzókampány, de emellett a haderő megtartóképességének erősítése is kiemelten fontos. Az illetményemelés e tekintetben is jelentős lépés.
Simicskó István elmondta: a bizottság tagjainak közreműködésére is számít a tárca az új nemzeti biztonsági stratégiai és katonai stratégia kialakításában. E doktrínáknak már a megváltozott biztonsági környezet sajátosságaira tekintettel kell majd megszületniük, vagyis a megemelkedett terrorveszéllyel és az egyre komolyabb kiberbiztonsági kihívásokkal is számolni kell majd bennük.

A miniszter a nyári tűzszerész-tragédia kapcsán hangsúlyozta: megkezdődött az árvaellátási rendszer megújítása, az érintett kör bővítése. A tárca a biztosítók által kifizetett összeg többszörösét folyósította az érintett családoknak, az árván maradt gyermekek taníttatását egészen tanulmányaik végéig állja majd a honvédség.

A részletes vitát követően a honvédelmi és rendészeti bizottság hét igen és egy nem szavazattal elfogadta a miniszteri beszámolót.

Fotó: Dévényi Veronika