Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megjegyzés: háborús”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. március 19. 8:02

Plakátok, korabeli fényképek, tárgyi emlékek és egy szögelőszobor is látható azon az első világháborús kiállításon, amely március 16-án nyílt meg Budapesten, a Kiscelli Múzeumban.

1596010547

A „Megjegyzés: háborús" – A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában címmel nyílt tárlat az első világháború fővárosi vonatkozásait mutatja be a múzeum gazdag műtárgyanyagára hivatkozva.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében elmondta, hogy a kiállítás egyfajta tudatos példamutatásról is szól, hiszen a Kiscelli Múzeum jogelődje, a Fővárosi Múzeum Budapest Székesfőváros Tanácsának egy 1915-ös határozata alapján utasítást kapott: gyűjtsön olyan emléktárgyakat, amelyek a világháborúból származnak.

1596010548

A kiállítás az épületen belül két helyszínen található: az emeleti Oratóriumban és a földszinti Templomtérben. Az előbbiben tekinthetjük meg Müllner János fényképész fotóit, amelyeket a művész a fentebb említett határozat alapján a háborús főváros mindennapjairól és a háborúhoz kapcsolódó eseményekről készített. Az Oratórium előtti térben pedig különböző festményekből, plakátokból és érmekből látható válogatás.

1596010548

A Templomtér legszembetűnőbb látványeleme a Nemzeti Áldozatkészség szobra. Az eredetileg 1915-ben a Deák téren, az Anker-ház előtt felállított fából készült lovas szobor több mint tíz méter magas rekonstrukciója tárul elénk. Azonban egyes részeit, például a fejét, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól kölcsönzött egyéb szobortöredékeket eredetiben is megnézhetjük. A szögelőszobor szerepe az volt, hogy a háború alatt fenntartsa a polgárok harci lelkesedését. Az adományozók a szoborba bronzlapokat vertek, és mindenki, aki legalább két koronát adományozott, emlékjelvényt és emléklapot kapott. A Nemzeti Áldozatkészség szobrának tiszta jövedelme 1917. augusztus 20-ig 458.379 korona és 95 fillér volt.

1596010548

A kiállítást május 15-ig látogathatjuk.

Fotó: Dévényi Veronika