Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megjelent a Honvédségi Szemle 2020/3. száma

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. június 3. 16:12

A http://www.honvedsegiszemle.hu oldalon már olvasható a Magyar Honvédség szakmai, tudományos folyóiratának idei 3. száma.

A lapszám Fókuszban rovata a kibervédelemmel foglalkozik. Huszár Viktor tanulmányában a digitális forradalomban rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges legfontosabb technológiákat veszi sorra és mutatja be.

A NATO és az Európai Unió kibervédelmi stratégiájának fejlődése meghatározó iránymutatás a hazai szakirányítási rendszer kialakításához – bizonyítja a Fekete-Karydis Klára t. őrnagy –Lázár Bence százados szerzőpáros A kibervédelem katonai dimenziói című értekezésében.

Schmidt Imre alezredes azt vizsgálja, hogyan váltak a nukleáris tölteteket célba juttatni képes új típusú ballisztikus rakéták és a nagy hatótávolságú támadó robotrepülőgépek a politikai befolyásolás eszközeivé, és milyen hatással lehet mindez a közel­jövőben hazánkra és a Magyar Honvédség tevékenységére.

A migrációs válság új kihívásokat jelentett a magyar HUMINT-alegységek számára, mivel a saját területeiken korábban soha nem végeztek ilyen műveleteket. Hadi Attila alezredes írásában ezeket a kihívásokat járja körül a délszláv válságtól napjainkig.

Szintén migrációs szempontból érdekes Takács Lili cikke, aki Líbia biztonsági szektorát veszi górcső alá. Az ország geopolitikai helyzete, valamint a rá jellemző instabilitás az Európai Unió – és ezen keresztül Magyarország – elé is új típusú biztonsági kihívásokat állít, a migráció mellett elsősor­ban az energiabiztonság és a terrorizmus területén.

A Vezetés, felkészítés rovatban a Tobruq Legacy többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatsorozatot mutatja be Matyi Tibor alezredes, összefoglalva annak főbb tanulságait is. Oszlánszki Béla alezredes pedig egy másik megmérettetés, a Breakthrough 2019 gyakorlat előkészítésének és végrehajtásának tapasztalatairól készített érdekes beszámolót. Bardon Tamás alezredes a különleges erők katonáinak működését támogató különleges műveleti repülőprogramról (MSAP) ír hazai és nemzetközi kitekintésben, fókuszba állítva a helikopterszemélyzetek kiképzését.

A magyar katonai felső vezetés 2019-ben látogatást tett a Ma­gyar Honvédség állományának körében. A parancsnoki országjárásról reprezentatív felmérés készült az MH személyi állományának visszajelzései alapján, amelynek eredményeiről a Honvédségi Szemle hasábjain számol be először Pákozdi Márta alezredes és Tribol-Tóth Melinda százados.

A trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán Balla Tibor alezredes értékeli a szerződést és annak az önálló magyar haderőre gyakorolt hatását.

A folyóirat Fórum rovatában Kovács Csaba ny. alezredes néhány olyan ötletet, javaslatot vázol fel, amelyek megvalósításával biztonságosabbá lehetne tenni a magyar katonai ejtőernyőzést.

A lap Szemle rovata a Zrínyi Kiadónak a közelmúltban megjelent két újdonságáról közöl recenziót. Végh Ferenc ny. vezérezredes állandó rovatában a külföldi szaklapokat szemlézi, míg Gál Csaba ny. ezredes a nagyvilág legfrissebb katonai és haditechnikai híreiből ad közre egy csokorra valót.

A Honvédségi Szemle 2020/3. száma ahttp://www.honvedsegiszemle.huoldalon már olvasható