Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megjelent az ötödik dobozkönyv

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László |  2020. július 16. 23:12

A honvédelem nemzeti ügy, a haderő hazánk függetlenségének, a magyarok biztonságának és szabadságának záloga – hangsúlyozta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes július 16-án, csütörtökön a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „Honvédelem és Trianon – Kézzelfogható hadtörténelem” című dobozkönyv bemutatóján, Budapesten.

1596082397

Az intézmény díszudvarán megjelenteket dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka köszöntötte, aki beszédében kitért arra az évekre visszanyúló közös alkotómunkára, amelynek köszönhetően immár ötödik alkalommal sikerült hasonló, speciális kiadványt megjelentetni.

1596082397

Ez a hiánypótló mű hiteles képet ad a Magyarországot sújtó legnagyobb történelmi bűnről, a száz évvel ezelőtt ránk erőszakolt és igazságtalan trianoni diktátumról, annak részleteiről,  következményeiről, illetve honvédelemre gyakorolt hatásairól – jelentette ki Németh Szilárd, aki történelmi kitekintőjében vázolta a diktátumot közvetlenül megelőző viharos bel- és külpolitikai viszonyokat, a vörösterror időszakát, a katonailag védtelenné vált Magyarország lakosság- és területveszteségeit, illetve azok máig ható következményeit. Mint mondta: ilyen méltatlan háborús véráldozatot még nem hozott a magyarság. A diktátum tovább gyengítette a magyar haderőt is. A hadkötelezettség tilalma, a haderő létszámának, a tisztek és altisztek arányának korlátozása egy megcsonkított, korlátozott védelmi képességű hadsereg fenntartását engedélyezte csupán – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az ország minden nehézség ellenére is életben tartotta a hadseregét, hiszen a honvédelem nemzeti ügy.

1596082398

A rendszerváltás után húsz évvel adatott meg ismét, hogy nemzetben gondolkodjunk és saját magunk cselekedjünk. A nemzeti gyászt soha el nem feledve a nemzeti összetartozást helyeztük előtérbe – tette hozzá végezetül Németh Szilárd.

Ez egy jól összeszokott csapat, amellyel remekműveket tudunk előállítani – mondta Kulcsár Gábor, a kötetet készítő HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki emlékeztetett: a mostani immár az ötödik dobozkönyv, ami a Zrínyi Kiadó gondozásában jelenik meg. 2014-ben a Nagy Háború centenáriuma alkalmából adták ki a „A Nagy Háború 1914−1918 − Kézzelfogható hadtörténelem" című különleges kiadványt, amit a „Hadikrónika 1939–1945 – Kézzelfogható hadtörténelem" című, a második világháborúval foglalkozó kötet követett. A sorban harmadiként következett a „Remény és pokol 1956 – Kézzelfogható hadtörténelem" című dobozkönyv, illetve negyedikként az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megjelentetett, Csudáknak éve 1848–1849 – Kézzelfogható hadtörténelem" című mű.

1596082398

A most megjelent kötetre utalva Kulcsár Gábor elmondta azt is, hogy a mű elkészítésekor a szakembereknek csupán az idő töredéke állt rendelkezésükre a koronavírus járvány okozta korlátozások okán, az alkotógárda tagjai mindezek ellenére fegyelmezetten, a tőlük megszokott magas színvonalon végezték munkájukat.

1596082398

Végezetül dr. Sallay Gergely történész muzeológus, a kötet alkotó szerkesztője beszélt a kiadvány létrehozásának körülményeiről, felépítéséről, tematikájáról, a történelmi és katonai vonatkozásokról, a kötetben található mellékletekről. Mint mondta: a téma komoly kihívás elé állította a közreműködőket, de a csapatmunkának köszönhetően sikerült ezt magas színvonalon megvalósítani.

A rendezvényt a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, valamint az MH Légierő Zenekar Veszprém ünnepi műsora tette színesebbé.

1596082397