Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték a katonák a Pesti úti Idősek Otthona újabb fertőtlenítését

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző |  2020. július 20. 14:52

Újra fertőtleníti a Pesti úti Idősek Otthonát az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj Biológiai Mentesítő Csoportja. A feladat megkezdésénél jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

1596082522

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért – saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett – továbbra is minden rendelkezésre álló képességgel segíti a védekezést a kialakult járványügyi helyzetben.

A Pesti úti Idősek Otthona újabb fertőtlenítését – az országos tisztifőorvos feladatszabásának megfelelően – július 20-án, hétfőn kezdték el az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái, valamint az általuk felkészített, a jelen feladatra speciálisan kiképzett szerződéses és tartalékos katonák.  A különböző fertőtlenítési és mentesítési feladatok ellátására újfent huszonöt fős, úgynevezett Biológiai Mentesítő Csoport érkezett kézi eszközökkel és fertőtlenítő anyagokkal.

1596082523

„Ma ismét teljes vegyivédelmi felszerelésben és gázálarcban teljesít szolgálatot a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya, csak úgy, mint három hónappal ezelőtt. Akkor 85 ezer négyzetméter felületet kellett fertőtleníteniük, most is ez vár honvédjeinkre" – fogalmazott a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő otthonnál Németh Szilárd.  A mentesítés megkezdése után a miniszterhelyettes elmondta: a fertőtlenítés megelőző intézkedés a Magyar Honvédség egyedülálló képességével.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: minden tiszteletet megérdemelnek azok a katonák, akik napi 10-12 órában, vegyivédelmi ruhába öltözve hajtják végre feladatukat. „Nem csak itt, a Pesti úton álltak helyt a katonák: több mint ezer idősotthonban és szociális intézményben teljesítettek hasonló szolgálatot az ország különböző területein. A mentesítés komoly szakmai tudást igénylő feladat, mindemellett megterhelő fizikai munka. Tisztelettel és köszönettel fordulok a katonák felé, és nagyrabecsüléssel szólok a munkájukról" – tette hozzá az államtitkár.

Az elkövetkező napokban a zászlóalj katonái több mint 44 ezer négyzetméter belterületet, valamint közel 32 ezer négyzetméter külterületet fognak mentesíteni. A Magyar Honvédség katonái a feladat hatékony és gyors elvégzésére törekednek, a legkisebb kellemetlenséget okozva ezzel az otthonban élő idős embereknek.

GALÉRIA