Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meglátogatta az MH Altiszti Akadémiát az osztrák vezérezredes

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. november 25. 15:25

Látogatást tett november 25-én, pénteken Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián Othmar Commenda vezérezredes, osztrák vezérkarfőnök.

Othmar Commenda dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására érkezett Budapestre csütörtökön. Látogatásának második napján fogadta őt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, majd a delegáció az MH Altiszti Akadémián ismerkedett meg a katonai szervezet tevékenységével és eszközeivel.

1596023736

Az osztrák és a magyar vezérkarfőnök meghallgatta Bozó Tibor dandártábornok, az akadémia parancsnokának ismertetőjét, amelyben többek között elhangzott, hogy bár a szervezet nemrégiben ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját, a magyar altisztképzés sokkal régebbi múltra tekint vissza. Az alakulat bázisa, a szentendrei laktanya alapépítményei 1930-ra készültek el, és ekkor kapta a Görgey Artúr nevet – hangzott el. A vendégek a beszámoló után íjászbemutatót tekintettek meg a lőtéren, s mint kiderült, Othmar Commenda vezérezredes szenvedélyesen űzi a sportágat.

1596023737

Othmar Commenda vezérezredes látogatásának célja – a kétoldalú kapcsolatok építésén túl −, hogy találkozzon a Magyarországon lévő osztrák műszaki alegység katonáival, megismerje szállás- és munkakörülményeiket, valamint tájékozódjon eddig végzett munkájukról. Az Osztrák Fegyveres Erők katonái november eleje óta tartózkodnak az országban, és november 14-e óta vesznek részt a munkálatokban. A kontingens elsődleges feladata a határvédelmi bázisok területeinek és a közművek bevezetésének kialakítása, valamint e bázisok kerítéseinek felépítése. A vezérezredes látogatása első napján, csütörtökön Hódmezővásárhelyen és Kelebián járt.

1596023737

Fotó: Dévényi Veronika