Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyitóval kezdődött – ellenőrzéssel zárul a Brave Warrior 2018

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. szeptember 22. 17:13

„Fontos, hogy együtt tudjunk gyakorolni más nemzetek katonáival, mert csak így lehet szövetségesi szinten fejleszteni a kiképzettséget” – hangsúlyozta Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, a Brave Warrior 2018 nevű, komplex harcászati gyakorlat megnyitóján, szeptember 22-én, Újmajorban.

1599193377
A közel ötszáz technikai eszköz és körülbelül kétezer katona részvételével, szeptember 2-a és október 22-e között zajló, komplex harcászati gyakorlat megnyitóján brit, szlovák, amerikai, horvát és természetesen magyar katonák előtt Sándor Zsolt dandártábornok köszönetét fejezte ki azért, hogy szövetséges nemzetek képviseltetik magukat a Brave Warrior 2018-on. Mint mondta: reméli, hogy minden szinten sikerül majd elérni a kitűzött célokat – országonként, és közösen egyaránt.

Az „Operation Atlantic Resolve" koncepció keretében zajló gyakorlat csúcspontja a hódmezővásárhelyi katonákra épülő MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS-I) készenlétének időszakos ellenőrzése lesz, melyet háromévenként kell megismételni. (Az előjelek jók, hiszen a ZHCS eddig mindig megkapta a „harckész" minősítést.)

1599193377
Honlapunk kérdésére Sándor Zsolt dandártábornok kiemelte: a gyakorlat tervezése során már nemcsak a befogadó nemzeti támogatással összefüggő feladatokra helyeztek hangsúlyt, hanem továbblépve, a hazánkba érkezett nemzetközi erők integrálására, összekovácsolására is.

„Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. zászlóaljától azt várom, hogy a Brave Warrioron részt vevő századával a közös gyakorlás és tapasztalat-megosztás útján fejlessze saját képességeit, a törzse pedig megfelelően vezesse a műveleteket. Másik két százada pedig saját nemzeti terv alapján hajt végre feladatokat, azzal a céllal, hogy képesek legyenek felkészülni az ellenőrzésre" – húzta alá a szárazföldi haderőnem főnöke.

1599193377
A komplex harcászati gyakorlat keretében a hagyományos és hibrid hadviselés mellett a katonák gyakorolják a beépített területen történő harc megvívását is. A valósághűen kialakított környezetben, az ellentétes oldalra felállított erők egymás elleni gyakorlóharcban tudják felmérni felkészültségüket.

Fotó: a szerző felvételei