Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszépült a névadó nyughelyének környéke

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2014. november 7. 16:18

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) névadójának sírja előtt egy pad áll, amelynek deszkái az idő múlásával elkorhadtak, festése megkopott. Az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység az MH BHD Támogató Zászlóalj segítségével halottak napjára felújította a padot és méltó környezetet teremtett a megemlékezőknek.

Vitéz Szurmay Sándor nyughelye a több mint 5000 védett sír egyike, melyben a „magyar nemzet megkülönböztetett tiszteletet érdemlő" halottai nyugszanak. A sír környezetének méltó állapotban tartása így a sírkert dolgozói mellett a hálás utókor feladata is.

1595982060

A Magyar Honvédség Budapest Helyőrségparancsnokság parancsnokának intézkedése alapján az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Ludovika Zászlóalj személyi állománya gondozza a Fiumei úti temető 52. parcelláját, ahol hősi halottak és a Magyar Honvédség halottai nyugszanak. Ám amióta a dandár felvette vitéz Szurmay Sándor nevét, az állomány a névadó sírjának környezetét is időről időre rendbe teszi.

Így került sor a síremlék előtti pad felújítására is, amely az utóbbi időben már nagyon rossz állapotban volt, elkorhadt a fa, már nem lehetett ráülni, a festék lepergett. Mivel meghatározza a sír egész környezetét, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység vezetése elhatározta, hogy felújítja.

1595982061

Klement Arnold őrnagy, a 32. NHD Helyőrségtámogató Parancsnokság mb. parancsnoka elmondta: helyben a restaurálást nem lehetett megoldani, ezért kiemelték, majd elszállították a padot, amely az MH BHD Támogató Zászlóalj parancsnoka, Drábik Géza alezredes segítségével néhány hét alatt új deszkákat és új festést kapott. A felújítás után visszakerült eredeti helyére, így a sírhoz látogatókat már méltó környezet fogadta halottak napján.

Fotó: a szerző felvételei