Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rijád fizeti a fegyverszállítmányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 7. 17:32

Aláírták Rijádban azt a szerződést, amely alapján egy 3 milliárd dollárt értékű szaúdi adományból francia fegyvereket szállítanak a dzsihadista előretörés fenyegette Libanon számára.

Laurent Fabius francia külügyminiszter Párizsban kiadott közleményben üdvözölte a megállapodást, „amely hozzájárul az ország egységét és stabilitását szavatoló libanoni hadsereg erősítéséhez".

A libanoni hadsereg megsegítését célzó megállapodást Ibrahim al-Aszaf szaúdi pénzügyminiszter és Édouard Guillaud, az ODAS hadiipari termékeket exportáló francia állami vállalat vezetője írta alá – közölte egy rijádi diplomáciai forrás. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Jean Kavadzsi tábornok, libanoni vezérkari főnök is – tette hozzá a diplomata, azt viszont nem közölte, milyen típusú fegyvereket szállítanak a libanoni hadseregnek.

A megállapodásról 2013 vége óta folytak a tárgyalások, amikor Rijád vállalta, hogy 3 milliárd dollárt adományoz azzal a céllal, hogy a gyengén felszerelt libanoni hadsereg francia fegyvereket vásárolhasson. Az elmúlt hónapokban a szállítandó fegyverek pontos listájáról folyt a vita.

Szaúd-Arábia augusztusban további egymilliárd dollárt ajánlott fel Szaad Haríri libanoni kormányfőnek, hogy támogassa a libanoni hadsereget a dzsihadista veszéllyel szemben fellépésben.

Párizs és Rijád egyaránt részt vesz a Szíriában és Irakban harcoló és Libanon biztonságát fenyegető Iszlám Állam radikális szunnita csoport elleni hadműveletekben.

Szaúd-Arábia és Franciaország is jó viszonyt ápol Libanonnal, amely az elmúlt hónapban aggodalmát fejezte ki a fegyverszállítási szállításokról szóló tárgyalások lassúsága miatt.

Az al-Hajat arab nyelvű lap hétfői írása szerint az első fegyverek várhatóan egy hónapon belül megérkeznek a libanoni hadsereghez, amely felvette a harcot az augusztus elején Kelet-Libanonban, a szíriai határ közelében végrehajtott offenzíva óta több katonát és rendőrt túszként fogva tartó dzsihadistákkal.