Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtartották az első ezredsorakozót Pápán

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2017. augusztus 8. 8:47

Augusztus elsejei hatállyal ezredszintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.

1596036979

A jogelőd szervezet megszűnése után az MH PBRT 2001. július 1-jén alakult meg, alig 120 fős állománnyal. Miután a pápai vadászrepülők végleg leszálltak, a maroknyi katona elsődleges feladata a repülőtér állagmegóvása volt, és kevesen fogadtak volna arra, hogy egy évtizeddel később ismét virágozni fog a katonai repülés ezen a helyen. A bázis jelmondatán kívül – „Hitünk a jövő!" – eleinte semmi nem utalt arra, hogy visszatérnek a hajtóműzajtól hangos és kerozinszagú hétköznapok. A repülőtér földrajzi elhelyezkedésének, kedvező infrastrukturális adottságainak és az itt szolgáló katonák áldozatkész hozzáállásának, valamint nem utolsósorban a NATO tartalék-repülőtér státusznak és a stratégiai légi szállítási program (SAC) 2009. évi Pápára településének köszönhetően a bázison ismét megindultak a fejlesztések.

1596036979

A SAC program beindulásával fontos beruházások és fejlesztések valósultak meg, emellett a pápai bázis több nemzetközi légierős és összhaderőnemi gyakorlatban vett részt, illetve adott otthont nekik. A pápai katonák mára már egy világszínvonalú katonai repülőtéren szolgálnak, felszerelésüket, munkaeszközeiket, a bázis létesítményeit folyamatosan fejlesztik, a katonai szervezet képességei bővülnek.

A Pápán végbement gyors fejlődés a szervezeti struktúrára is hatással volt.

A bázis 2017. augusztus 1-jétől ezredszintű szervezetként működik tovább. Az új rendszerben négy zászlóaljszintű szervezet (Logisztikai Zászlóalj, Támogató Zászlóalj, Hadműveleti Központ, Egészségügyi Központ) alkotja a bázis struktúráját, ezzel párhuzamosan több mint 200 új beosztás is megjelenik az állománytáblában.

1596036979

Fotó: a szerző felvételei