Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a feladatra – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. augusztus 8. 9:04

Heteken belül megkezdi egyéves külszolgálatát az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők magyar kontingensének 42. váltása. Hazánk 1993 óta vesz részt a kettéosztott sziget békéjének felügyeletében: az ENSZ első katonai megfigyelő- és összekötőcsoportjában négy magyar katona teljesített szolgálatot. A most kiutazók jövőre a helyszínen emlékezhetnek meg a Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalásának huszonötödik évfordulójáról.

1596036980
Felkészültek feladataik ellátására az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erő (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus – UNFICYP) magyar kontingense 42. váltásának tagjai. Szeptembertől vesznek részt az 1974 óta kettéosztott sziget békéjének felügyeletében. A 4. szektorban, szlovák parancsnokság alatt, szerb–magyar–szlovák alegységkötelékben teljesítenek majd szolgálatot, munkájukat két ukrán katonai megfigyelő is támogatni fogja.
A ciprusi magyar misszió tagjai három helyőrségben állomásoznak. Nicosiában, az UNFICYP főparancsnokságán az egyéni beosztású törzstisztek mellett a parancsnoki tartalék erőhöz (Mobile Force Reserve) és a katonai rendőrséghez (Force Military Police Unit) beosztottak szolgálnak; a kontingensparancsnokság Famagustában van, az önálló magyar tábor, a Camp Szent István pedig Athienou helyőrségben található. A magyar katonák a szemben álló erők közötti ütközőzónában felelősek a status quo fenntartásáért. Feladatuk közé tartozik többek között a katonai állásokon megfigyelhető építkezésekről, megerősítésekről, a tiltott fegyverzettechnikai eszközökről történő jelentés, a katonai manőverek és provokációk megelőzése, a légtérsértések felderítése, az illegális behatolók kiszűrése, valamint a tiltott civil építkezések megakadályozása. Emellett esetenként részt vesznek demonstrációk és tömegrendezvények rendjének fenntartásában, valamint a görög és a török ciprióta vezetők közötti diplomáciai tárgyalások biztosításában is.

A külszolgálatra készülők négyhetes intenzív felkészítése június közepétől zajlott az MH Béketámogató Kiképző Központban. A foglalkozások több mint fele gyakorlati jellegű volt. Július elején hat szerb katona is csatlakozott a kontingenshez, akik a magyar lövészrajokban teljesítenek szolgálatot. Két rendőr és három katonai rendész szintén tagja a mintegy ötvenfős alegységnek; ők – itthoni munkájuknak megfelelően – katonai rendészi feladatokat látnak majd el. A kontingens tervezett parancsnoka Kozula Ferenc alezredes.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelenő számában.)