Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul az EDR-rendszer

Szöveg: Révész Béla |  2017. november 29. 10:32

A Magyar Honvédség által is használt Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) fejlesztéséről és strukturális megújításáról rendeztek szakmai konferenciát a Honvédelmi Minisztériumban november 28-án, kedden.

1596041784

Több mint tíz esztendeje vezették be hazánkban az Egységes Digitális Rádió-távközlő  Rendszert, a magyarországi készenléti és védelmi szervek, köztük a Magyar Honvédség által használt zártkörű híradó-hálózatot. Az EDR elsődleges célja, hogy hatékony megoldást nyújtson az azonnali és jó minőségű kommunikációra, olyan körülmények között is, amikor egy-egy szituáció vagy művelet – akár extrém válsághelyzetben is – megköveteli a leghatékonyabb, ám zártkörű információáramlást.

1596041785

Bár az EDR-t több társzervezet is használja, a különböző szervezetek – így a Magyar Honvédség is – a többiektől külön tudja kialakítani struktúráját és annak felhasználási terét. A november 28-án rendezett konferencia – amelyen a Magyar Honvédség EDR-eszközöket is alkalmazó, vezető híradó állománya vett részt – fő témája ennek a honvédségen belül használatos virtuális magánhálózatnak (Virtual Private Network – VPN) megújuló struktúrája, a forgalmi csoportok, az eszközök átprogramozásának módja és az átalakítás ütemezése volt. Aktualitását az EDR-rendszert használó bővülő szervezeti kör, valamint a határvédelmi feladatok ellátásának gördülékenyebb koordinálása adta.

1596041785

A szimpóziumot – amelyet az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szervezett – Pristyák János ezredes, az MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont parancsnoka nyitotta meg. Mint mondta, az EDR-rendszer alkalmazása során lezárult egy korszak, ám a jövő év sokkal bonyolultabb kihívások elé állítja mind a szolgáltatót, mind a felhasználókat. „A kormányzati célú hálózatokban az EDR-szolgáltatás 2018 januárjától további mintegy 138 szervezet számára lesz elérhető. Az MH új struktúrát tartalmazó szabályzatának véleményezése, amely megalapozza a honvédségi VPN terveinek tartalmát, folyamatban van. A Magyar Honvédség és az Egységes Digitális Rádiórendszert üzemeltető Pro-M Zrt. között hamarosan megszületik a felhasználói szerződés is" – fogalmazott Pristyák ezredes, hozzátéve, hogy a strukturális fejlesztések és a megújult használati szabályzat már azokat a korszerűsítéseket is magába foglalja, amelyek napjaink biztonságpolitikai kihívásainak is megfelelnek.

1596041786

Mucsi István ezredes a felhasználói tapasztalatokról beszélt. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Híradó, Informatikai és Információvédelmi Főnökség főnöke elmondta: napjainkban már nélkülözhetetlen az EDR-rendszer, hiszen a biztonsági helyzet romlása és az operatív feladatok földrajzi eloszlása miatt megváltozott a kommunikációs prioritás, a harcászati rádiórendszert már csak korlátozottan, kis területen lehet használni. Mucsi ezredes kiemelte: a határzárral kapcsolatos feladatok magas szintű ellátása elképzelhetetlen lenne a jól működő híradóeszközök nélkül.

1596041786

A rendezvényen Dezső Imre őrnagy, MH EDR VPN-menedzser ismertette az MH EDR VPN-t érintő idei fejlesztéseket, a jövő év feladatait, a rendszer működésének jogszabályi hátterét, felépítését, erőforrásait és lehetőségeit, a szolgáltató és a felhasználó szervezetek kötelezettségeit, valamint a forgalmi szolgálat új szabályait.

Fotó: Tóth László