Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megy a gőzös…

Szöveg: Hegedüs Anita |  2017. március 23. 11:32

Az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) munkatársai a napokban részt vettek a Nyalóka becenéven is ismert gőzmozdony elszállításában.

1596029427

A mozdony a balatonboglári egykori vasutas üdülő területéről – Takács József, Balatonszemes polgármesterének kezdeményezésére – került Balatonszemesre, a Rózsa Parkba.
A szállítást az MH KKK munkatársai végezték.

Az alakulat szakemberei – a balatonszemesi önkormányzattal és a MÁV-val együttműködve – előzetesen bejárták a helyszíneket, felmérték a 28 tonnás mozdony mozgatásának lehetőségeit, valamint megtervezték a részletes útvonalat a közúti szállításhoz. A kijelölt útvonalon az Elektromos Művek biztosította az utcai vezetékek áramtalanítását, esetleges megemelését.

1596029427

A mozdony tömegéből, méretéből adódóan egy nagy teherbírású darura volt szükség a megemeléséhez, ami egy, a Magyar Honvédségnél rendszerben lévő nehézgépszállító szerelvényére helyezte a vasmonstrumot. A biztonságos rögzítést követően a szerelvény – rendőri felvezetéssel, valamint honvédségi kísérettel – jutott el Balatonszemesre, a vasútállomás előtti térre. Ott a daru egy újonnan lefektetett sínszakaszra emelte a mozdonyt, amit most már a helyiek és az arra utazók is bármikor megtekinthetnek.

1596029427

A legendás 22-es sorozatú, 040-es pályaszámú mozdony a MÁVAG budapesti gyárából származik, a 20. század első feléből, melyet a MÁV elsősorban a személy- és tehervonatok továbbítására használt mellékvonalakon.

1596029428
* * *


Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

Fotó: Egresi László őrnagy

Címkékközlekedés