Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltó megemlékezés

Szöveg: Kiss Dezső |  2017. február 25. 17:39

Tanárky Sándor hadtudós őrnagy életművéhez méltó megemlékezést tartott a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) Budapesten, a Zrínyi Miklós laktanyában.

1596028213

A Magyar Hadtudományi Társaság 1992. február 29-ei küldöttgyűlésén alapított díjat a hadtudomány magyar művelői számára. A Magyar Tudományos Akadémia 1838. szeptember 8-án megválasztott első hadtudományi rendes tagjáról elnevezett Tanárky Sándor-díjat minden esztendőben egy olyan ember kaphatja meg, aki nemcsak kiemelkedő művelője, de elhivatott népszerűsítője is a hadtudományoknak. Alapítása óta az MHTT elnöksége adományozza a díjat a társaság tagjainak.

1596028214
A Zrínyi Miklós laktanyában megtartott megemlékezésen megjelenteket Tömböl László nyugállományú vezérezredes, az MHTT elnöke köszöntötte, majd a hagyományokat követve a tavalyi díjazott, Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes koszorúzta meg a könyvtárépület bejáratánál elhelyezett Tanárky Sándor-emléktáblát.

A táblát az MHTT – elsősorban a díjazottak által tett – adományokból állíttatta és 2014-ben, a hadtudós születésének 230. évfordulóján avatták fel.

Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes méltatásában kiemelte: „Az akadémiai kisgyűlés 1839. január 7-i ülésén Tanárky előadta a hadi műnyelv fejlesztése, a műszavak gyűjtése, válogatása, elfogadása, a hadtudományi műszótár szerkesztése, kiadása érdekében megfogalmazott programját. A szótár előkészítésében nyelvújítóként is jelentős teljesítmény fűződik nevéhez. Most, amikor az Új Hadtudományi Lexikon előkészítői munkálatai zajlanak, szerkesztőbizottság koordinálja a nagy léptékű munkát, 3230 kulcsszót gyűjtöttünk össze a kollégákkal, ekkor értékelhetjük igazán Tanárky Sándor hadtudományi műszótár kiadására vonatkozó elképzelését, eltökéltségét."

A rendezvény zárásaként Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott áldást.