Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Memento mori” – Szolnokon is

Szöveg: Jeszenyi Ildikó őrnagy |  2012. november 8. 10:12

A Magyar Honvédség többi helyőrségéhez hasonlóan, Szolnokon is a kegyelet és megemlékezés jegyében telt október utolsó hete. Halottak Napja alkalmából Szolnok Helyőrségparancsnokság valamint a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság érdekvédelmi irodái közösen emlékeztek meg a kegyeleti körlet területén nyugvó minősített elhunytakról.

1595944242

A megemlékezések során a Helyőrségi Komendáns Hivatal valamint a területileg illetékes érdekvédelmi irodák munkatársai koszorúkat helyeztek el a Nógrád, Heves és Jász-Nagykun Szolnok megye területén eltemetett hősi illetve MH (MN) halottak sírjainál. A három megyében található több mint 50 sírnál végrehajtott koszorúzásokat egy-egy kegyeleti mécses gyújtása valamint a Magyar Takarodó hangjai követték.

A kegyeleti megemlékezések során megkoszorúzták az Ácsteszéren nyugvó Lükő Zsolt posztumusz hadnagy Szelevényen felállított emléktábláját is. Jó érzéssel állapították meg, hogy a kis település hálás lakói továbbra is kegyelettel őrzik a 2008. január 30-án elhunyt fiatal katona emlékét.

A Halottak Napi megemlékezéssorozat méltó zárásaként az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison tartott kegyeleti megemlékezést a Helyőrségparancsnokság. Kálinger Roland százados, római katolikus tábori lelkész ünnepi beszédét követően Lamos Imre dandártábornok, Szolnok helyőrségparancsnoka a helyőrségben települt alakulatok, intézmények parancsnokaival, vezetőivel közösen helyezte el a kegyelet virágait és gyújtott mécsest a bázis területén kialakított emlékhelyen.

1595944242

Az emlékhely két emléktáblája a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis jogelődjeinek, a szolnoki illetve a szentkirályszabadjai alakulatok azon katonáinak állít emléket, akik repülőkatasztrófák során, szolgálatteljesítésük közben hunytak el.

Természetesen a koszorúk, a kegyeleti mécsesek lángjai illetve az ünnepség végén felhangzó Magya Takarodó hangjai nemcsak nekik, hanem valamennyi katona bajtársunk emlékének szólt, akik már nem lehetnek köztünk.