Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Messerschmittől a Gripenekig

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. március 14. 21:42

Vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes, legendás második világháborús vadászpilóta és Gróf Gergely őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Repülőműveleti Főnökség harci alkalmazási részlegének vezetője, Gripen-pilóta tartottak élménybeszámolót a székesfehérvári Civil Központban március 14-én, pénteken. A „Messerschmittől a Gripenekig” című rendezvényt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Vargha Tamás elmondta: a két előadás két korszakot és két vadászrepülőgépet mutat majd be a hallgatóságnak. Emlékeztetett arra, hogy JAS−39 Gripenek 2006 óta szolgálnak a Magyar Honvédségben – jelenleg összesen tizennégy darab van belőlük hadrendben.

1595968566
Az államtitkár több egykori repülőgép-vezetőt is köszöntött a hallgatóság soraiban

„Vadászgépeink éjjel-nappal készültségben vannak, és nemcsak Magyarországot, hanem az egyesített NATO-légteret is védik. Nemegyszer van szükség a gépek úgymond éles bevetésére, ami igencsak jó gyakorlás a pilótáinknak" – hangsúlyozta az államtitkár.

A fehérvári Albatrosz Repülő Egyesület szervezte rendezvényen Gróf Gergely őrnagy képekkel illusztrált előadásában elevenítette fel az utóbbi évek legnagyobb levegőben zajló hadgyakorlatait, és ízelítőt adott a nézőközönségnek a jelenkor vadászpilótáinak életéből. Érdekesség, hogy az őrnagy Székesfehérváron született repülős családban, és az édesapja is a börgöndi helikopter ezrednél teljesített szolgálatot. Ő maga 1998-ban végzett a Szolnoki Repülőtiszti Főiskolán, első beosztását hadnagyként a 47. Pápa Harcászati Repülőezrednél kapta MiG−21 típuson. A kecskeméti repülőbázison 2005-től teljesít szolgálatot, és több mint 1200 repült órával rendelkezik.

1595968567
„Sminyu", az egykori Messerschmitt-pilóta saját bevallása szerint is többször csak az isteni szerencsének köszönheti, hogy ezt az előadást – mint mondta –  nem a túlvilágról" tartotta meg

Vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes többkötetes kalandregénynek is beillő repülős életéből villantott fel néhány különösen szerencsésen végződött epizódot a hallgatóságnak.

Fotó: a szerző felvételei