Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin: Az ukrajnai válság nem Moszkva hibája, csak belekeveredett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 14. 21:17

Az ukrajnai válság nem Oroszország hibája, csak belekeveredett – hangsúlyozta az orosz államfő Szocsiban, ahova összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.

A március 13-ai, csütörtöki tanácskozásnak Vlagyimir Putyin közlése szerint csak az egyik, és nem előre eltervezett témája volt az ukrajnai válság, amely az orosz elnök megállapítása szerint belső okokra vezethető vissza. „Megjegyzem, ez elsősorban belpolitikai krízis" – mondta az orosz elnök az értekezlet elején a kamerák előtt. Hozzátette: „Mindannyian megértjük, hogy sajnos így vagy úgy, de belekeveredtünk ezekbe az eseményekbe".

A Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz csatlakozásáról vasárnap tartandó népszavazás előtt három nappal összehívott nemzetbiztonsági tanácsi ülésen Putyin azt javasolta, vitassák meg, hogyan építse Moszkva a kapcsolatait ukrajnai „partnereivel és barátaival", illetve más európai és amerikai partnereivel.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjai: Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Szergej Ivanov, a Kreml hivatalvezetője, Szergej Nariskin, az orosz törvényhozás alsóházi elnöke, Nyikolaj Patrusev, a nemzetbiztonsági tanács titkára, annak helyettese, Rasid Nurgalijev, valamint Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter, Szergej Lavrov külügyminiszter, Szergej Sojgu védelmi miniszter, Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője és Mihail Fradkov, a hírszerzés vezetője és Borisz Grizlov, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) vezető testületének elnöke.

A Szocsiban tartott ülésnek Oroszország és a közép-amerikai, valamint a karib-tengeri országok kapcsolatainak fejlesztése volt a fő témája.